ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για κάποιους είναι μία από τις πιο «ρομαντικές» ημέρες του χρόνου και σίγουρα από τις πιο επικερδείς τουλάχιστον για τις σοκολατοβιομηχανίες, τα ανθοπωλεία, τα χαρτοβιβλιοπωλεία και τα καταστήματα με είδη δώρων. Ομως οι σοκολατένιες καρδιές, οι ανθοδέσμες και τα λούτρινα αρκουδάκια αντικαθίστανται από δικηγόρους, χαρτομάνι και μίσος, αφού η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τείνει να γίνει ημέρα του Αγίου… Διαζυγίου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των ζευγαριών που υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου τη 14η Φεβρουαρίου και την περίοδο πριν και μετά από αυτή αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Αvvo. com- μία ιστοσελίδα που προσφέρει δωρεάν αξιολογήσεις και προφίλ δικηγόρων και γιατρών – δείχνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των αιτήσεων για διαζύγιο που υποβάλλονται την συγκεκριμένη ημέρα και περίοδο του χρόνου.

«Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε μία μέση αύξηση της τάξεως του 40% στον αριθμό των αιτήσεων για διαζύγιο,γύρω από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου,σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες» σχολίασε ο Μαρκ Μπρίτον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Αvvo. «Επιπλέον ο αριθμός των ερωτήσεων τις οποίες υποβάλλουν πολλοί έγγαμοι ενδιαφερόμενοι σχετικά με τη διαδικασία του διαζυγίου αυξήθηκε κατά 36%» προσέθεσε.

Η Κέλι Τσανγκ, δικηγόρος από το Λος Αντζελες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ειδικεύεται στα διαζύγια, επίσης διαπιστώνει αύξηση στις αιτήσεις για διαζύγιο που φθάνουν στο γραφείο της αμέσως μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. «Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε δύο μεγάλες ομάδες ανθρώπων:σε όσους έχουν πάρει την απόφαση να χωρίσουν την Πρωτοχρονιά και καθυστερούν τη διαδικασία για έναν μήνα και σε όσους ανάλογα με τις πράξεις του συντρόφου τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποφασίζουν είτε να συμφιλιωθούν μαζί του είτε να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου» είπε.

Η Κάρι Χάιφετζ, δικηγόρος από το Νιου Τζέρσι, είπε στην αμερικανική εφημερίδα «Νew Υork Ρost»: «Είναι σαφές ότι ο αριθμός των αιτήσεων διαζυγίου αυξάνεται την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πιστεύω ότι το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων:πλήξη στη σχέση,μετάθεση του χωρισμού για το διάστημα που ακολουθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και, ακόμη πιο σημαντικό,αναμονή για να διαπιστωθεί πόσο θα είναι το μπόνους και η οικονομική κατάσταση του συντρόφου τους με την έλευση του νέου έτους».