Η Ρωσία θα εξαγάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, χαβιάρι που παρήχθη από οξυρρύγχους ιχθυοκαλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό η ρωσική Υπηρεσία Αλιείας ευελπιστεί ότι μέσα σε μερικά χρόνια θα έχει επιστρέψει στη θέση του πρώτου παγκόσμιου εξαγωγέα.

«Θα εξαχθούν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση 150 κιλά αυτών των πολύτιμων μαύρων αυγών που παρήχθησαν από οξυρρύγχους ιχθυοκαλλιέργειας»,

δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, Αλεξάντρ Σαβέλιεφ, προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι να σπάσει ο πάγος που σχηματίστηκε σε εννιά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεν δόθηκε καμιά άδεια εξαγωγής ρωσικού χαβιαριού».

Οι εξαγωγές χαβιαριού που παράγεται από άγριους οξύρρυγχους συνεχίζουν πάντως να παραμένουν απαγορευμένες. Η βιομηχανική αλιεία του άγριου οξύρρυγχου απαγορεύεται στη Ρωσία από το 2006, για να εμποδιστεί η εξαφάνιση αυτού του ψαριού. Η πρώην Σοβιετική Ένωση εξήγαγε σχεδόν 1.500 τόνους χαβιαριού το χρόνο, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των ψαριών να έχουν μειωθεί δραματικά.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα ξαναβρεί την πρώτη θέση της στην παγκόσμια αγορά»

δήλωσε ο κ. Σαβέλιεφ, καταλήγοντας πως «είναι απολύτως εφικτό να παράγουμε 200 τόνους χαβιάρι τον χρόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες οξυρρύγχων. Και ο παγκόσμιος όγκος της αγοράς είναι από 350 ως 360 τόνους ετησίως».

Η τιμή του ανέρχεται στα 6.000 ευρώ το κιλό, με την πιο εκλεκτή ποικιλία χαβιαριού να μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12.000 ευρώ ανά κιλό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της υπηρεσίας, Αντρέι Κράινι, επεσήμανε ότι «η Ρωσία μελετάει επίσης πολύ σοβαρά τη δυνατότητα επανέναρξης της αλιείας των οξυρρύγχων στον ποταμό Αμούρ».