Εκεί χύθηκε αίμα όταν η εξέγερση στην Αίγυπτο έγινε βίαιη. Οι πέτρες, τα οδοφράγματα και τα τανκς βρίσκονται ακόμη εκεί. Αλλά σήμερα, στην Πλατεία Ταχρίρ, το συμβολικό κέντρο της αιγυπτιακής αμφισβήτησης, είναι και μέρος συγκέντρωσης μικροπωλητών ποπ κορν και καπέλων κλόουν.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα από λαμαρίνες και καμένα αυτοκίνητα στην έξοδο προς τη γέφυρα Κασρ-αλ-Νιλ, τον τεράστιο οδικό κόμβο στο κέντρο του Καΐρου, που έχει μεταβληθεί από τις 25 Ιανουαρίου σε έμβλημα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σήμερα, συνωστίζονται εκεί τουριστικά αμαξάκια με κουδούνια, πλανόδιοι που πουλούν εντυπωσιακά καπέλα, αιγυπτιακές σημαίες, ζεστό τσάι, γλυκά και τσιγάρα.

Σαν να πρόκειται για υπαίθριο πανηγύρι, οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να εισέλθουν στην πλατεία και, έπειτα από έναν πρόχειρο έλεγχο από τους στρατιώτες, ενώνονται τελικά με το πλήθος που περιφέρεται στο κέντρο της πλατείας.

Τα συνθήματα εξακολουθούν να είναι μαχητικά, αλλά τώρα βγαίνουν από τα στόματα των παιδιών. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι κόπτες σε σιχαίνονται», «Χόσνι, δίνε του», τραγουδά ένα κοριτσάκι στους ώμους του πατέρα του.

Οι πάγκοι έχουν πολλαπλασιασθεί στο κέντρο της πλατείας, ανάμεσα στα κιόσκια που φιλοξενούν τεράστιες φωτογραφίες σκοτωμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος.

«Οι δουλειές πάνε καλά» , λέει ο Μοχάμεντ, νεαρός πωλητής τσιγάρων στο κέντρο της πλατείας. «Δεκαπέντε λίρες (τρία δολάρια) το πακέτο του Μάρλμπορο». Η τιμή του πακέτου των αμερικάνικων τσιγάρων στα καταστήματα του Καΐρου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 λιρών. Αλλά στην Πλατεία Ταχρίρ οι τιμές έχουν ανέβει.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν την πλατεία στις 28 Ιανουαρίου και έγινε θέατρο βίαιων και αιματηρών συγκρούσεων. Από τότε, οι διαδηλωτές δεν την εγκαταλείπουν.

«Είναι όπως το Χάιντ Παρκ. Καθένας συζητά τις ιδέες του», λέει ο Έμαντ Σαγέντ, 35 ετών, αναφερόμενος στο πάρκο του Λονδίνου που προσελκύει χιλιάδες περιπατητές, αλλά και εκκεντρικούς και αυτόκλητους ρήτορες.

«Την περασμένη εβδομάδα οι άνθρωποι φοβούνταν να έρθουν εδώ, αλλά τώρα έχει γίνει σαν φεστιβάλ. Είναι εύκολο να έρθεις και να περάσεις καλά», συμπληρώνει ο φίλος του Μοχάμεντ Ιμπραΐμ.