ΚΑΙΡΟ

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε το Ισραήλ ως αντικαταστάτη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Μάλιστα όπως υποστηρίζει η διπλωματική διακοίνωση που έχει διαρρεύσει στον ιστότοπο, ο Σουλεϊμάν συνομιλούσε καθημερινά με το Ισραήλ με «κόκκινο» τηλέφωνο.

Σε μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση του 2008, αναφέρεται ότι ο Ντέιβιντ Ασάμ, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε τον Σουλεϊμάν -ο οποίος ονομάζεται σε ορισμένα τηλεγραφήματα «Σολιμάν»- ως τον αξιωματούχο που θα ήταν προτιμότερο για το Ισραήλ να πάρει τη σκυτάλη από τον Μουμπάρακ.

«Ο Ασάμ έπλεκε το εγκώμιο του Σολιμάν και υπογράμμιζε ότι η ‘θερμή γραμμή’ που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στο ισραηλινό υπουργείο και την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούνταν καθημερινά», διευκρίνιζε το τηλεγράφημα, το οποίο είχε σταλεί από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τελ-Αβίβ.

«Ο Ασάμ υποστήριζε πως οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Σολιμάν θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει το αξίωμα του αντιπροέδρου, αν ο Μουμπάρακ πέθαινε ή βρισκόταν σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή Όμαρ Σολιμάν», καταλήγει το τηλεγράφημα.