ΚΑΪΡΟ. Ηταν η Παρασκευή της αναχώρησης, έγινε η Παρασκευή της αναμονής. Η μεγαλειώδης και ειρηνική διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτίων χθες στην πλατεία Ταχρίρ δεν ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που επιθυμούσαν. Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν παραιτήθηκε, όπως του φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος. Στο παρασκήνιο όμως, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής βρίσκονταν σε εξέλιξη διεργασίες και επαφές για την αλλαγή σελίδας στην Αίγυπτο.

Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν ως τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ από νωρίς ο αιγυπτιακός στρατός είχε φροντίσει να απομακρύνει από την περιοχή τους υποστηρικτές του καθεστώτος που είχαν προγραμματίσει αντισυγκέντρωση με σύνθημα «Η ημέρα της αφοσίωσης», χωρίς πάντως μεγάλη συμμετοχή. Τα επεισόδια δεν έλειψαν, αν και πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ, ενώ φανερή ήταν η προσπάθεια του στρατού να προστατεύσει τους απεσταλμένους των διεθνών ΜΜΕ μετά τις επιθέσεις εις βάρος τους τις προηγούμενες ημέρες. «Ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε αφάνταστα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι. Εδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να διευκολύνουν την εργασία των ξένων μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν κάθε επέμβαση στο έργο τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου Μάγκντι Ράντι.

Δεν έλειψαν όμως ορισμένα ανάλογα κρούσματα: άγνωστοι έκαψαν τα γραφεία του Αl Jazeera στο Κάιρο, ενώ δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο που φιλοξενούσε το σάιτ των Αδελφών Μουσουλμάνων και συνέλαβαν 12 δημοσιογράφους που εργάζονταν σε αυτό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ «οφείλει να ακούσει τον λαό του και να λάβει μία απόφαση σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση». Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει το εάν πιστεύει ότι ο γαντζωμένος στην εξουσία ηγέτης πρέπει να αποχωρήσει τώρα ή να παραμείνει, όπως επιθυμεί, στο αξίωμά του ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο Ομπάμα προσέθεσε ότι το ερώτημα το οποίο οφείλει να θέσει στον εαυτό του ο αιγύπτιος πρόεδρος είναι το πώς μπορεί να αφήσει πίσω του μία κληρονομιά που θα επιτρέψει μία ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο.

Επίσης καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των ξένων δημοσιογράφων στο Κάιρο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να στείλουν ένα «ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα» ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι «μη αποδεκτά». Αν και δεν επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο Μουμπάρακ, ο Ομπάμα τόνισε ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την προστασία των πολιτών της».

Αιγύπτιος δημοσιογράφος νεκρός από ελεύθερο σκοπευτή
Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος των ταραχών στην Αίγυπτο είναι γεγονός. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αl-Αhram», ο Αχμέντ Μοχάμεντ Μαχμούντ, 36 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή. Είχε πυροβοληθεί από ελεύθερο σκοπευτή την περασμένη Τρίτη, καθώς φωτογράφιζε επεισόδια από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Αιγύπτου, περισσότεροι από 5.000

είναι οι πολίτες που έχουν τραυματιστεί από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν από τον πετροπόλεμο, ενώ ορισμένοι έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς.