Με δυο εκπλήξεις αιφνιδιάζουν οι Κινέζοι τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκεϊτς, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο την Κυριακή για να ανασυγκολλήσει τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ταϊβάν.
Η πρώτη έκπληξη είναι μια σειρά φωτογραφιών που αναρτήθηκαν την Τρίτη σε ημικρατικά κινέζικα blogs και δείχνουν το «αόρατο» καταδιωκτικό J-20 έτοιμο να απογειωθεί. Δεν ήταν άγνωστο στην Ουάσιγκτον ότι η Κίνα κατασκεύαζε «αόρατο» αεροπλάνο -στο πρότυπο του ρώσικου Sukhoi T-50- δεν ανέμεναν όμως να είναι «σε στάδιο ετοιμότητας» πριν από το 2020.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν η πρώτη επίσημη κινέζικη δημοσίευση για την «βαθμίδα προόδου του εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Στόλου». Δυο αεροπλανοφόρα των 18.600 τόννων βρίσκονται στο στάδιο της κεθέλκυσης, δύο άλλα, μεγαλύτερα, θα τοποθετηθούν στις τροπήδες «τους αμέσως προσεχείς μήνες» και οι ημι-διηπειρωτικοί πύραυλοι ξηράς-θάλασσας «έχουν εκτελέσει το τελευταίο στάδιο δοκιμών» -δηλαδή θα είναι «λειτουργικοί» σε 12-18 μήνες, λέει ο αρχισυντάκτης του Jane’s Defence Weekly.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του Πενταγώνου, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι τα αεροπλανοφόρα της Κίνας θα είναι έτοιμα για δράση «περί το τέλος του 2018» και οι πύραυλοι «όχι πριν από το 2015».