Τους 23 έφτασαν οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά εναντίον μίας κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι αιγύπτιοι ερευνητές δήλωσαν σήμερα ότι ο καμικάζι που ευθύνεται για την επίθεση ήθελε να ανατιναχθεί μέσα στην εκκλησία. Ένα κεφάλι που βρέθηκε σήμερα στο σημείο της επίθεσης και το οποίο μπορεί να ανήκει στον βομβιστή αυτοκτονίας αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τους ερευνητές.

Σύμφωνα με αυτούς, ο καμικάζι ήθελε να μπει στην εκκλησία, όμως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πύλη του ναού τον απέτρεψαν.

Ο δισεκατομμυριούχος Νακίμπ Σαουίρις, πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αιγύπτου της Orascom Telecom, πρόσφερε 1 εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες (128.000 ευρώ) σε όποιον μπορέσει να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που σχεδίασαν την επίθεση, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της αιγυπτιακή εφημερίδα.

Εντωμεταξύ αιγυπτιακές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει έντονα την πολιτική της κυβέρνησης έπειτα από αυτήν την επίθεση.

«Η κακή διαχείριση των διαδογματικών εντάσεων και η βία του κράτους δημιουργεί γόνιμο έδαφος και ένα ευνοϊκό περιβάλλον γι’ αυτού του είδους τα γεγονότα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 12 μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ των αιγυπτιακών ανεξάρτητων οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ώρα που η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταγγέλλει τον «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις επιθέσεις, το Φόρουμ επισημαίνει ότι αυτή η επίθεση «πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης κλιμάκωσης των διαδογματικών εντάσεων και επιθέσεων στην Αίγυπτο».

«Έχει έρθει η ώρα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να σταματήσουν να αρνούνται ότι υπάρχει μία πραγματική διαδογματική κρίση στην Αίγυπτο», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης την αστυνομική καταστολή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών που εκφράζουν την αποδοκιμασία τους» για την επίθεση.