Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα κείμενο που αναλύει τις νομικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι κρατούμενοι στη βάση του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον δίχως να παραπεμφθούν σε δίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post και άλλες πληροφορίες χθες Τρίτη.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα αναμένεται να επιτρέπει την κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατία επ’ αόριστον αλλά και να τους δίνει την δυνατότητα να
«αμφισβητούν» τους λόγους για τους οποίους κρατούνται ανά περιόδους, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές που μίλησαν στη εφημερίδα. Τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ αφορούν κρατούμενους που «δεν μπορούν» να δικαστούν ούτε να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να κλείσει την φυλακή–οι καταγγελίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία είχαν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή–μετά την εκλογή του αλλά αθέτησε την προθεσμία που είχε ορίσει ο ίδιος ένα χρόνο αργότερα, αποτυχία που ο ίδιος απέδωσε στις πολιτικές «δυσκολίες» που αντιμετώπισε.

Αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ορισμένοι νομικοί ειδικοί σημειώνουν ότι τα όποια στοιχεία σε βάρος υπόπτων ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια–αν έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια, αν είναι αναξιόπιστα, ή αν περιλαμβάνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκθέσουν ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι παρά την αποτυχία των προσπαθειών του προέδρου να κλείσει το Γκουαντάναμο μέσα σε ένα χρόνο και τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να αποτρέψουν την εξέλιξη, η κράτηση επ’ αόριστον ήταν πάντοτε στις επιλογές του Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είχε ταχθεί υπέρ της προσαγωγής των υπόπτων τόσο σε πολιτικά δικαστήρια όσο και «αναδιαμορφωμένες» στρατιωτικές «επιτροπές» (στρατοδικεία) για τους υπόπτους, που είχαν μεταφερθεί στη βάση στην διάρκεια των πρώτων φάσεων του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» επί των ημερών του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Η Ποστ ανέφερε ότι οι τουλάχιστον 48 από τους 174 εναπομείναντες κρατούμενους στο Γκουαντάναμο πιστεύεται ότι θα συνεχίσουν να «κρατούνται επ’ αόριστον».

Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ετοιμάζουν, παράλληλα, νομοσχέδιο το οποίο θα εμποδίζει την παραπομπή υπόπτων στα πολιτικά δικαστήρια και το κλείσιμο της φυλακής, που θεωρείται «μαύρη τρύπα» σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο.