από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
 

Google
Ψηφιακό ταξίδι πίσω από τις λέξεις

<b>Google </b><br> Ψηφιακό ταξίδι πίσω από τις λέξεις
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενα ψηφιακό παράθυρο στην ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων για ερευνητές αλλά και απλούς χρήστες του ?ιαδικτύου άνοιξε από χθες η Google, καθώς ολοκληρώθηκε το τιτάνιο έργο της ψηφιοποίησης 500 δισεκατοµµυρίων λέξεων που περιέχονται σε 5,2 εκατοµµύρια τίτλους βιβλίων.

«Ο “Θεός” δεν πέθανε, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται έναν καλό επικοινωνιολόγο». Αυτή είναι µία από τις πολλές διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ µετρώντας τη συχνότητα εµφάνισης της λέξης «Θεός» στα βιβλία που έχουν εκδοθεί από το1800 έως το 2000. Γράφοντας τη λέξη στην ιστοσελίδα http://ngrams.

googlelabs.com και µε ένα κλικ στο ποντίκι τους, οι αµερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της λέξης «Θεός» παρουσιάζει µια σταθερή συχνότητα, χωρίς όµως να «απογειωθεί» ποτέ. Εντελώς αντίθετη είναι η πορεία της λέξης «σεξ». Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 αλλά και η γυναικεία χειραφέτηση αποτυπώνονται εµφανώς στη συχνότητα της λέξης στα βιβλία.

Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όταν το 2003 η Google ανακοίνωσε την απόφασή τηςνα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου τίτλων και λέξεων, πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν την αποτυχία του εγχειρήµατος.


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
-