ΔΟΥΒΛΙΝΟ Καταγγέλλοντας ως «καταστροφική» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο Δουβλίνο, ο ιστορικός ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα μετακομίσει, είπε, στην Ιρλανδία και θα θέσει υποψηφιότητα για μία έδρα στην εκεί Βουλή στις εκλογές του 2011.

Ο 62χρονος Ανταμς, από τους επιφανείς ηγέτες των καθολικών εθνικιστών και πρόεδρος του κόμματος που υπήρξε ο πολιτικός βραχίονας του ΙRΑ, επιδιώκει να εκλεγεί στο Λουθ, κομητεία στα βόρεια του Δουβλίνου. «Υστερα από μεγάλη σκέψη και με τη στήριξη των συναδέλφων μου, αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος στο Λουθ. Θέλω να λάβω μέρος στον αγώνα κατά της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του νησιού και για μια δίκαιη, αξιοπρεπή και ενωμένη κοινωνία για όλον τον λαό της Ιρλανδίας» δήλωσε ο κ. Ανταμς, ο οποίος είναι και ιρλανδός υπήκοος.

«Το Σιν Φέιν έχει γίνει η μόνη αποτελεσματική αντιπολίτευση στο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές που θα αντιταχθούν στη συναίνεση για νέες περικοπές. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική. Αλλαγή κυβέρνησης χωρίς αλλαγή πολιτικής θα είναι εντελώς άχρηστη» πρόσθεσε.

Στόχος του Σιν Φέιν είναι η απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και η ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το κόμμα επιδιώκει να εξαπλώσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία αναμένεται να επισπευσθούν λόγω της κρίσης του χρέους που έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα του μηχανισμού στήριξης. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αν ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν χάσει την πλειοψηφία, όπως αναμένεται, σε δύο τοπικές εκλογές την άνοιξη.

Αν κερδίσει στο Λουθ, θα εγκαταλείψει την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το Σιν Φέιν έχει εκλέξει πέντε βουλευτές για το Γουέστμινστερ, αλλά δεν λαμβάνουν μέρος στις συνεδρίες διότι έχουν αρνηθεί να δώσουν τον όρκο πίστης στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, όπως απαιτείται.

Ο κ. Ανταμς είναι επίσης εκπρόσωπος του δυτικού Μπέλφαστ στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία ιδρύθηκε το 1998, μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, μεταξύ καθολικών εθνικιστών και ενωτικών προτεσταντών.

Ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταλείψει και αυτή την έδρα.