ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι συχνά δύστροπα, μοναχικά και άκρως απαιτητικά, αλλά συνάμα φαίνεται ότι είναι και… ευτυχισμένα. Ο λόγος για τα «κακομαθημένα» μοναχοπαίδια, τα οποία μπορεί να έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ωστόσο είναι περισσότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους από ό,τι τα παιδιά που έχουν ένα ή περισσότερα αδέλφια.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα βρετανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνισμός για την προσοχή των γονέων και για τα υλικά αγαθά είναι «πηγή» δυστυχίας για τα παιδιά που έχουν αδελφάκια. Μάλιστα, όσο πιο πολλά παιδιά συνυπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται στην οικογένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι μεταξύ των παιδιών που ερωτήθηκαν πολλά έχουν πέσει θύματα «αδελφικού εκφοβισμού» («sibling bullying»), με το ένα τρίτο να δηλώνει ότι τα αδέλφια τους συχνά τα χτυπούν ή τα σπρώχνουν. Επιπλέον πολλά παραπονιούνται ότι τους «κλέβουν» τα πράγματα ή απευθύνονται σε αυτά με άσχημους χαρα κτηρισμούς. Τα στοιχεία αντλούνται από επί μέρους έρευνα στο πλαίσιο της μελέτης-μαμούθ για την οικογενειακή ζωή στη Βρετανία «Understanding Society», με δείγμα 100.000 ανθρώπων σε 40.000 νοικοκυριά.

Τα αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους στα τέλη της εβδομάδας στο περιοδικό του βρετανικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας «State of the Νation». Για τις ανάγκες της έρευνας για τα παιδιά και την ευτυχία 2.500 νέοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν διεξοδικά ερωτηματολόγια, τα οποία στη συνέχεια αναλύθηκαν από την Γκούντι Νάις του Πανεπιστημίου του Εσεξ.

«Ο ανταγωνισμός για την προσοχή των γονέων και ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι πρέπει να μοιράζονται υλικά αγαθά, όπως παιχνίδια και γλυκά, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυστυχία όσα παιδιά έχουν αδελφό ή αδελφή» σχολίασε η κυρία Νάις. Το 29,5% των εφήβων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα λεκτικής κακοποίησης από τα αδέλφια του, ενώ περίπου ένα στα πέντε παιδιά είπε ότι του έχουν πάρει κάποιο προσωπικό αντικείμενο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης της ευτυχίας είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ένα σπίτι.

Οι επιπτώσεις των εντάσεων στους γονείς δεν είναι ξεκάθαρες, ωστόσο πιστεύεται ότι οι τσακωμοί μεταξύ των παιδιών αυξάνουν το άγχος των γονέων, μερικοί εκ των οποίων σπανίως επεμβαίνουν για να διορθώσουν την κατάσταση.

Πολλά παιδιά, μεγάλος ανταγωνισμός
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας προκαλούν έκπληξη, αφού προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μοναχοπαίδια έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Υπάρχουν όμως ορισμένοι απλοί λόγοι που εξηγούν το γιατί όσο περισσότερα αδέλφια υπάρχουν σε μια οικογένεια τόσο λιγότερο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά σαν μονάδες, υποστηρίζει η παιδοψυχολόγος δρ Ρουθ Κόπαρντ. «Σε ένα μέσο σπίτιόσο περισσότερα παιδιά υπάρχουντόσο μειώνεται η ιδιωτικότητα του κάθε παιδιού. Κάποια παιδιά θέλουν να μοιράζονται το υπνοδωμάτιό τους, αλλά προτιμούν να το επιλέγουν τα ίδια παρά να “πρέπει” να το μοιραστούν. Υπάρχει επίσης ανταγωνισμός για τον χρόνο που διαθέτουν οι γονείς στο καθένα από τα παιδιά» εξηγεί η δρ Κόπαρντ.