Μήπως κατέβηκε από το φεγγάρι; Ο βετεράνος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζέρι Μπράουν εξελέγη πανηγυρικά κυβερνήτης της Καλιφόρνιας για τρίτη, μη διαδοχική, φορά. Την πρώτη, το 1974, ήταν γνωστός ως «Κυβερνήτης-Αχτίδα του φεγγαριού» (σ.σ.: «Governor
Μoonbeam») επειδή, επάνω στον νεανικό του ενθουσιασμό, φιλοδοξούσε να αποκτήσει η Καλιφόρνια το δικό της… διαστημικό πρόγραμμα! Η αγάπη του για την ποπ και ροκ μουσική και οι ροζ ιστορίες του με καλλιτέχνιδες του είδους τον ανήγαγαν για κάποιους σε
γκουρού της «ποπ πολιτικής» («pop politics») στη δεκαετία του ΄70. Σήμερα επέστρεψε και διακηρύσσει ότι «αν και πιο γέρος, πιο καραφλός και παντρεμένος» είναι πάντοτε «γεμάτος καλές ιδέες». Και ας πάτησε πια τα 72 του χρόνια.

O Μπράουν είναι τελικά δημοφιλής. Ή έστω ο μύθος του, σε καιρούς πρωτοφανούς κρίσης γαι την απειλούμενη από τη χρεοκοπία Καλιφόρνια. Μπορεί να διεκδίκησε ανεπιτυχώς όχι μία, αλλά τέσσερις φορές στο παρελθόν, το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, κατάφερε ωστόσο να νικήσει την καλολαδωμένη και πανάκριβη προεκλογική «μηχανή» της Ρεπουμπλικανής Μεγκ Γουίτμαν, η οποία είχε επενδύσει στην υποψηφιότητά της για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλοφόρνιας το αστρονομικό ποσό των 140 εκατ. δολαρίων. Η κυρία Γουίτμαν δεν είναι τυχαία: είναι δισεκατομμυριούχος, καθ΄ ότι πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ηλεκτρονικών δημοπρασιών eΒay. Αλλά φαίνεται ότι στην Καλιφόρνια τα λεφτά δεν αγοράζουν τις εκλογές και ο Μπράουν επικράτησε της πανίσχυρης «σιδηράς κυρίας» των επιχειρήσεων με διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτή είναι η τρίτη φορά που θα επιχειρήσει να λύσει τα προβλήματα της «Χρυσής Πολιτείας». Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του υπήρξε ο νεότερος κυβερνήτης της σύγχρονης Καλιφόρνιας, αλλά τώρα θα είναι ο γηραιότερος: έχει γεννηθεί το 1938.

Οταν ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του, το 1982, ο απερχόμενος κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ υποδυόταν ακόμη τον «Κόναν τον Βάρβαρο». Από τον Ιανουάριο του 2011, όταν θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα κυβερνήτη, ο Μπράουν θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα: η Πολιτεία έχει έλλειμμα-ρεκόρ 20 δισ. δολαρίων και διψήφιο ποσοστό ανεργίας.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν όλης της πολιτικής καριέρας του ο Μπράουν υπήρξε ορκισμένος εργένης και πλεϊμπόι, με ιδιαίτερη προτίμηση σε κορίτσια της σόουμπιζ. Το 2005 υπέκυψε τελικά στη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής και ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την Αν Γκαστ, πρώην στέλεχος της γνωστής εταιρείας ενδυμάτων Gap και φιλενάδα του ήδη από τη δεκαετία του 1990. Παντρεύτηκαν το ίδιο καλοκαίρι, πηγαίνοντας και σε δημαρχείο και σε καθολική εκκλησία την ίδια ημέρα. Ζουν σε μια έπαυλη στα Οκλαντ Χιλς, αξίας 1,8 εκατ. δολαρίων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα Ηuffington Ρost τής πάντοτε καλά ενημερωμένης για τα ζητήματα των επωνύμων Ελληνοαμερικανίδας Αριάνας Χάφινγκτον-Στασινοπούλου .

Το 1995 ο Μπράουν ήταν παρουσιαστής ενός καθημερινού talk-show στον ραδιοφωνικό σταθμό Ρacifica. Τόσο η εκπομπή του όσο και η οργάνωση πολιτικής δράσης που διατηρούσε στο Οκλαντ έφεραν την ονομασία «Εμείς οι Ανθρωποι». Μέσα από αυτές ο Μπράουν εξερευνούσε εναλλακτικές απόψεις για μια σειρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, από την εκπαίδευση και το σύστημα Υγείας ως τη θανατική ποινή.

Ο Μπράουν διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον Ζακ Μπαρζαγκί, έναν πρώην ηθοποιό γαλλικής καταγωγής, ο οποίος προσελήφθη στη θέση του γραμματέα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε τόσο στενή που ο συγγραφέας Ρότζερ Ράπαπορτ έγραψε σε βιβλίο του το 1982: «Αυτός ο υπάλληλος γραφείου,σοφέρ, σύμβουλος μόδας,διακοσμητής και έμπιστος φίλος δεν έχει ευδιάκριτες εξουσίες.Ωστόσοαργά το βράδυ, όταν όλοι έχουν πάει σπίτι στις οικογένειές τους και στις τηλεοράσεις τους, ο Ζακ ήταν το μοναδικό αναμμένο φως στο γραφείο του Μπράουν». Τον απέλυσε το 2004. Λάθος. Μάλλον θα τον ξαναχρειαστεί, για να του κλείνει τα ραντεβού με τους επενδυτές, τους τραπεζίτες, τα συνδικάτα και τους χαρτογιακάδες της Ουάσιγκτον.

Ενα ειδύλλιο για εξώφυλλο

23 Απριλίου 1979. Περιοδικό «Νewsweek». Εκείνη τον κοιτάζει σαν να τον έχει ικανό για όλα.Εκείνος ξεφυλλίζει ένα περιοδικό (μήνυμα: ενημερώνεται διαρκώς…) και αντικρίζει κατάματα τον φακό με μια ελαφρά αυθάδεια ανάμεικτη με αυτοπεποίθηση.Είναι ένα ειδύλλιο για εξώφυλλο: η διάσημη τραγουδίστρια Λίντα Ρόνσταντ,33 ετών, στην κορύφωση της καριέρας της,και ο κυβερνήτης Μπράουν δεν κρύβουν τον έρωτά τους.

Τον ανέβασαν μάλιστα αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος για να ταξιδέψουν αεροπορικώς ως την Αφρική.Στην Κένυα ακόμη θυμούνται τις απορίες του ερωτευμένου κυβερνήτη.Οταν του έδειξαν μια παραδοσιακή καλύβα χτισμένη από περιττώματα αγελάδων ρώτησε: «Μένουν άνθρωποι μέσα; Και είναι ευτυχισμένοι;».Στην απορία του «και τι κάνουν όλη μέρα;» τού απάντησαν: «Βγάζουν τα ζώα για βοσκή».

Τότε επανήλθε με δεύτερη απορία: «Ναι, αλλάτι ακριβώςκάνουν όταν βγάζουν τα ζώα για βοσκή;».Τα αμήχανα χαμόγελα των Αφρικανών που τους φιλοξενούσαν ήταν η τελευταία απάντηση που έλαβε.