Σε ομιλία της, το περασμένο Σάββατο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι το πολυεθνικό μοντέλο στη Γερμανία «έχει αποτύχει πλήρως».

Κατά τις δηλώσεις της η κυρία Μέρκελυποστήριξε ότι η έννοια του πολυπολιτισμικού μοντέλου, το οποίο εδώ και χρόνια υποστηρίζει η γερμανική Αριστερά, είναι πλέον αμφισβητούμενου κύρους.

«Η Γερμανία είναι μία χώρα πουζήτησε εργάτες τη δεκαετία του ΄60», είπε η γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στουςμετανάστες που πήγαν στη Γερμανία κατά χιλιάδες προκειμένου να απασχοληθούν στα εργοστάσια, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. «Για λίγο κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας ότι οι μετανάστες αυτοί δεν θα έμεναν και θα έφευγαν κάποια στιγμή. Η αντίληψη ότι θα γινόμασταν «πολυεθνική» (χώρα) και ότι θα ζούσαμε ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο απέτυχε», υποστήριξε η κυρία Μέρκελ.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί πιστεύουν ότι πάρα πολλοί από τουςμετανάστες της χώρας ζουν σε «παράλληλες κοινότητες», δηλαδή χωρίς να έχουν καμία σχεδόν επαφή με τη γερμανική κουλτούρα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου «Allansbach», η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, το 55% των γερμανών θεωρεί ότι η μετανάστευση έχει περισσότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, παρά όφελος.

Τα σχόλια της κυρίας Μέρκελ, όπωςσημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», έγιναν αφενός μεν για να γεφυρώσουν το χάσμα μέσα στο ίδιο της το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) μεταξύ αυτών που είναι αντίθετοι στην υποδοχή νέων μουσουλμάνων μεταναστών και σε όσους τάσσονται υπέρ της προσέλκυσης μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης.

Η κυρία Μέρκελ επιδιώκει αφετέρου, κατά το αμερικανικό πρακτορείο, να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό της, η δημοτικότητα του οποίου διολισθαίνει συνεχώς. Στις 13 Οκτωβρίου το περιοδικό «Stern» δημοσίευσε δημοσκόπηση κατά την οποία μόλις το 33% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του συνασπισμού του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992 που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις.

Την ίδια θέση υποστηρίζει σε ανάλυσή τουκαι ο βρετανικός «Independent».

«Μία αδύναμη Μέρκελ τροφοδοτεί την ξενοφοβία καθώς αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της εφημερίδας.

«Με σχόλια τα οποία δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν η κυρία Μέρκελ προσπάθησε να σώσει την δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματός της, η οποία κατρακυλάει και να ανακτήσει την πρωτοβουλία σε έναν όλο και πιο εχθρικό για τους μετανάστες δημόσιο διάλογο», γράφει ο Independent.

H βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι καταστροφικές δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια των δεξιών με τον «αριστερίζοντα συντηρητισμό» της κυρίας Μέρκελ έχουν ανοίξει τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρης αντικατάστασης της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου της Γερμανίας» με φαβορί τον 38χρονο υπουργό Αμυνας Καρλ- Τέοντορ Γκούτενμπεργκ.