ΠΑΡΙΣΙ Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας πήρε οριστική απόφαση: από την ερχόμενη άνοιξη θα απαγορεύεται να φορούν οι γυναίκες δημοσίως το ισλαμικό ένδυμα «μπούρκα», καθώς και ό,τι μπορεί να καλύψει το πρόσωπο. Οι ανώτατοι γάλλοι δικαστικοί έκριναν ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε και από τα δύο Σώματα της Εθνοσυνέλευσης δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αίρεται έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την εφαρμογή του, σε έξι μήνες από τώρα.

Είναι μια απόφαση που υποστηρίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από την πλειονότητα των γάλλων πολιτών, αλλά εγείρει σοβαρές ανησυχίες καθώς πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα διχάσει τη χώρα και θα αυξήσει τις πιθανότητες για πράξεις αντιποίνων από φανατικούς ισλαμιστές. Πάντως, η τελική διατύπωση του νόμου δεν αναφέρει συγκεκριμένα το Ισλάμ ή τα πέπλα. Επίσης, η παραβίαση του νόμου δεν θα συνιστά έγκλημα, ενώ η απαγόρευση δεν θα ισχύει για « χώρους λατρείας, ανοικτούς για το κοινό ». Χρειάστηκαν 15 μήνες κινητοποιήσεων πολιτικών, από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως τον Κομμουνιστή δήμαρχο μιας μικρής πόλης κοντά στη Λυών, για να περάσει ο νόμος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αναμενόταν ωστόσο να πάρει τέτοια απόφαση. Εκρινε όμως ότι ο νόμος κρατά « λογική ισορροπία » μεταξύ του σεβασμού της προσωπικής ελευθερίας και της ανάγκης εφαρμογής άλλων συνταγματικών αρχών, όπως είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών και η περιφρούρηση της δημόσιας τάξης.

Η χρονική στιγμή όμως που ανακοινώθηκε η απόφαση δημιουργεί ανησυχία στη γαλλική κυβέρνηση, αφού τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη, οι ισλαμιστικές ιστοσελίδες έχουν εκφραστεί κατά του νόμου, τον οποίο θεωρούν ως επίθεση στην ίδια την πίστη τους. Η έγκρισή του συμπίπτει επίσης χρονικά και με τις επικρίσεις που δέχεται ο πρόεδρος Σαρκοζί στο εξωτερικό για την εκστρατεία του κατά των Ρομά που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαιρέτισε την απόφαση, την οποία και χαρακτήρισε ως « μια σημαντική επιβεβαίωση των αξιών » της Γαλλικής Δημοκρατίας. Οπως είπε, το Συνταγματικό Συμβούλιο αναγνώρισε πως η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να « επιβάλλει το ελάχιστο των κανόνων για την κοινωνική συμβίωση, καθώς και την αρχή της ισότητος μεταξύ ανδρών και γυναικών ».

Μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου, όποιος ή όποια φορά καλύπτρα του προσώπου, είτε μπούρκα είτε ακόμη και μάσκα, θα τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ ή θα υποχρεώνεται να παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικής αγωγής. Η «καμπάνα» όμως έρχεται για άλλους: όποιος εξαναγκάζει μια γυναίκα να καλύπτει με μπούρκα το πρόσωπό της θα τιμωρείται με πρόστιμο ως 30.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Νικάμπ; Νon, merci…
Η μπούρκα είναι παραδοσιακό αφγανικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο, επιτρέποντας στη γυναίκα να βλέπει μέσα από ένα «δίχτυ» στο ύψος των ματιών. Το αραβικό αντίστοιχο της μπούρκας είναι το νικάμπ, που αφήνει ακάλυπτο το πρόσωπο μόνο στο ύψος των ματιών. Στη Γαλλία κυκλοφορούν περίπου 1.900 γυναίκες με καλυμμένο πλήρως το πρόσωπό τους, ενώ ο μουσουλμανικός γυναικείος πληθυσμός ανέρχεται σε 1,5- 2 εκατομμύρια. Η πρόταση για απαγόρευση της μπούρκας έγινε από τον κομμουνιστή δήμαρχο μιας μικρής πόλης κοντά στη Λυών. Ο Σαρκοζί αρχικώς φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα, στη συνέχεια όμως έγινε ενθουσιώδης υποστηρικτής της.