Η τρομοκρατική ενέργεια που λίγο έλειψε να διαλύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1985. Εφερε στα άκρα τις σχέσεις Ρώμης, Κάιρου και Ουάσινγκτον αλλά πάνω από όλα κόστισε τη ζωή σε έναν ανάπηρο αμερικανοεβραίο επιβάτη τον οποίο οι τρομοκράτες έριξαν αργότερα στη θάλασσα, ονόματι Λεών Κλινγκχόφερ.

Σαν σήμερα λοιπόν, το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο, «Ακίλε Λάουρο» απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για το «Πορτ Σαΐντ». Τελικά δεν επρόκειτο για κρουαζιέρα αναψυχής 440 (ή περισσότερων κατά άλλους) ατόμων αλλά για μια πειρατεία που ξεκίνησε από τέσσερις Παλαιστινίους. Η πειρατεία εκκινήθηκε πρόωρα λόγω ασυνεννοησίας ή αιφνιδιασμού των τρομοκρατών,λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου από την Αίγυπτο. Οπλισμένα με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες τα 4 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, απειλούσαν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν περίπου 100 αμερικανούς επιβάτες αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση στο Ισραήλ.

Η απειρία των τρομοκρατών και το μέγεθος του πλοίου αλλά και τα σχέδιά τους που δεν πήγαν όπως τα περίμεναν, τους κάνει να χάσουν τον έλεγχο. Σκοτώνουν τον καθηλωμένο αμερικανοεβραίο και τον πετούν στην θάλασσα, καθώς όπως δήλωσε χρόνια αργότερα ο εγκέφαλος της πειρατείας Αμπού Αμπάς, «δημιουργούσε προβλήματα και παρακινούσε τους επιβάτες να αντισταθούν».

Οι διαπραγματεύσεις όμως μεταξύ των χωρών για το ποια θα αναλάβει το βάρος να λύσει το ζήτημα, φέρνει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στα πρόθυρα της διάλυσης. Η «καυτή πατάτα» δεν είναι επιθυμητή σε κανένα χωράφι. Η μία εμπλεκόμενη χώρα μετά την άλλη (Ιταλία, Αίγυπτος, Συρία, Αμερική) πετάνε το μπαλάκι. Και καλείται η Ελλάδα με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να λύσει το ζήτημα λόγω των καλών σχέσεων που είχε οικοδομήσει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Γιασέρ Αραφάτ. Τελικά, επικρατούν οι ψυχραιμότεροι και ένα αιγυπτιακό σκάφος αναλαμβάνει να πάρει τους πειρατές και να τους πάει στην Τύνιδα. Επρόκειτο για μια λύση που θα έβρισκε όλους τους εμπλεκόμενους σύμφωνους.

Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή. Μετά από 2 μέρες, το Ακίλε Λάουρο έδεσε στην Αλεξάνδρεια και οι πειρατές επιβιβάστηκαν σε ένα Boeing 737 με τον Αμπού Αμπάς απεσταλμένο του Αραφάτ. Η Αμερική δίνει εντολή για αναχαίτιση, οι Ιταλοί οργίζονται καθώς άλλα είχαν προσυμφωνηθεί και η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2004, το «Ακίλε Λάουρο»έπιασε φωτιά έξω από τις ακτές της Σομαλίας και στις 2 Δεκεμβρίου βυθίστηκε.

Πώς είδε το «Βήμα» την πολύκροτη πειρατεία

Το διεθνές μπέρδεμα (13-10-1985)

Τα «γεράκια» έβαλαν στόχο τον Κράξι (13-10-1985)

Το θρίλερ των βρετανοπαλαιστινιακών σχέσεων (20-10-1985)

Ρώμη: Οι Παλαιστίνιοι είναι απαραίτητοι συνομιλητές (3-11-1985)

Ανοιγμα του Κράξι στους κομμουνιστές (10-11-1985)