Η Ελεονόρα Κιαβαρέλι, χήρα του δολοφονηθέντος ηγέτη της ιταλικής Χριστιανοδημοκρατίας (DC) Αλντο Μόρο, πέθανε σε ηλικία 94 ετών στη Ρώμη και θα ταφεί δίπλα στο σύζυγό της. Δεν συγχώρησε ποτέ την πολιτική οικογένεια του Αλντο Μόρο και την κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι για την άρνησή τους να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή του με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Ο Αλντο Μόρο απήχθη στις 16 Μαρτίου του 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες σκότωσαν τους πέντε φρουρούς του. Η σορός του βρέθηκε εγκατελειμμένη σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου 55 ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου.

Η Ελεονόρα Μόρο έδωσε μεγάλο αγώνα προσπαθώντας να πετύχει την απελευθέρωση του συζύγου της στη διάρκεια της ομηρίας του. Κατάφερε να πείσει τον Πάπα Παύλο Στ’ να γράψει επιστολή στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ζητώντας την απελευθέρωσή του, χωρίς όμως επιτυχή έκβαση του αιτήματος.

Ουδέποτε συγχώρεσε την πολιτική οικογένεια του συζύγου της και τη χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της οποίας ηγείτο τότε ο Τζούλιο Αντρεότι, για τη «γραμμή της αποφασιστικότητας», την άρνησή τους να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του Μόρο.

Η τότε ιταλική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Ιταλού πολιτικού με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες ήθελαν να αναγνωριστούν πολιτικά, παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια από τον όμηρο και την οικογένειά του.

Η Ελεονόρα παντρεύτηκε το 1945 τον Αλντο Μόρο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Απεβίωσε το Σάββατο και θα ταφεί το απόγευμα της Δευτέρας δίπλα στον σύζυγό της στη Ρώμη, γράφει ο ιταλικός Τύπος.