ΒΕΡΟΛΙΝΟ Εντελώς γυναικεία υπόθεση φαίνεται πως είναι ένα ποτήρι μπίρας, χειμώνα- καλοκαίρι. Σε όλη την Ευρώπη αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ζύθου από τις γυναίκες. Ο λόγος; Είναι απλός, λένε οι επιστήμονες: οι γευστικοί κάλυκες που έχουν στη γλώσσα τους οι κυρίες, τις κάνει να απολαμβάνουν περισσότερο τη χαρακτηριστική γεύση της μπίρας.

Επιπλέον υπάρχει και ο αταβισμός: από τα χρόνια των Σουμερίων, των αρχαίων Αιγυπτίων και πολύ αργότερα των Τευτόνων και των Σκανδιναβών, η παρασκευή του ζύθου ήταν κατά βάση γυναικεία υπόθεση.

Σήμερα θρυλικές ζυθοποιίες όπως η Carlsberg στη Δανία και η Αmstel στην Ολλανδία έχουν αρχίσει να εντάσσουν δυναμικά γυναίκες στις ομάδες γευσιγνωστών που ελέγχουν και καθορίζουν τη γεύση του τελικού προϊόντος. Και διόλου τυχαία οι γυναίκες δοκιμάστριες καταλαμβάνουν το 30% σε αυτές τις θέσεις, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από μία δεκαετία.

Αν κρίνει κανείς από την ποσότητα της μπίρας που καταναλώνεται παγκοσμίως, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος την απολαμβάνει περισσότερο. Για κάθε δέκα μπουκάλια μπίρας, τα επτά τα απολαμβάνουν άνδρες.

Αλλά όσον αφορά τις επιστημονικές δοκιμές που κρίνουν τη γεύση, η σύγκριση είναι συντριπτική: οι γυναίκες ανακηρύσσονται αδιαφιλονίκητες νικήτριες. Κατ΄ αρχάς είναι ζήτημα όσφρησης. « Το ασθενές φύλο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις οσμές που βρίσκονται σε χαμηλή συγκέντρωση » λέει ο ιταλός καθηγητής γευσιγνωσίας Κάρλο Οντέλο.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις γευστικές παραφωνίες σε μια μπίρα, όπως είναι για παράδειγμα το άρωμα της «μπανάνας» που μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία της ζύμωσης ή η λεγόμενη οσμή του «κουναβιού» που μπορεί να προκληθεί αν μια φιάλη εκτεθεί για πολύ καιρό στον ήλιο.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι από βιολογικής απόψεως οι γυναίκες είναι ανώτερες σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και τη διάκριση μεταξύ των πιο εκλεπτυσμένων γεύσεων. Ετσι όταν μια ομάδα γευσιγνωστών προσπαθεί να κρίνει αν τα χαρακτηριστικά μιας μπίρας που μόλις εμφιαλώθηκε, ανταποκρίνονται επακριβώς στη συνταγή και στο επιθυμητό αποτέλεσμα, οι γυναίκες έχουν την πλεονεκτική θέση.

Οπως λένε οι επαΐοντες, το ανδρικό οχυρό στην κατανάλωσης της μπίρας άργησε να πέσει λόγω της προκατάληψης των ίδιων των γυναικών. « Για πολύ καιρό πίστευαν ότι η μπίρα παχαίνει πολύ και τις “φουσκώνει”. Στις ημέρες μας, οι κυρίες είναι σε θέση να αξιολογήσουν σε επίπεδο γευσιγνωσίας την ποιότητα ενός ζύθου » λέει ο υπεύθυνος της ολλανδικής Αmstel.