ΡΩΜΗ Είχαν μάθει να ζουν στην αφάνεια και να κρατούν καλά κρυμμένο το ένοχο μυστικό τους. Τώρα αποφάσισαν όμως να μιλήσουν για πρώτη φορά. Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ 39 Ιταλίδες ζητούν από τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας να καταργήσει την υποχρεωτική αγαμία των κληρικών. Ο λόγος γι΄ αυτή την κινητοποίηση; Και οι 39 είχαν ή διατηρούν ακόμη σχέσεις με ιερείς. Την ώρα που το Βατικανό συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερωμένους και επίσημη έκθεση των Ιησουιτών, που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για 205 επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Γερμανία, οι 39 Ιταλίδες τόλμησαν να θίξουν ένα ζήτηματαμπού και μια υποκρισία που αιώνες τώρα χαρακτηρίζει την ιδιωτική ζωή των καθολικών παπάδων. Στην επιστολή τους οι «κρυφές ερωμένες» περιγράφουν τη μυστική ζωή τους στο πλευρό του αγαπημένου τους κληρικού και ζητούν από τον Πάπα να σκεφθεί ότι μόνο ένας ευτυχισμένος ιερέας, με μία σύζυγο και μια ολοκληρωμένη οικογένεια στο πλευρό του, μπορεί να εκπληρώσει σωστά την αποστολή του.

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε η πρόσφατη- τον περασμένο Μάρτιο- δήλωση του αρχιεπισκόπου της Βιέννης, καρδιναλίου Κριστόφ Σόνμπορν, ότι η κατάργηση της αγαμίας ίσως θέσει τέρμα στις σεξουαλικές καταχρήσεις από ιερωμένους. Ο καρδινάλιος, ο οποίος είναι από τους στενούς συμβούλους του Πάπα, υποχρεώθηκε να πάρει πίσω τη δήλωσή του όταν ο Βενέδικτος τον επανέφερε στην τάξη κάνοντας λόγο για «την αρχή της ιερής αγαμίας».

Οπως αναφέρουν οι γυναίκες στην επιστολή, η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Πάπα στο ζήτημα της αγαμίας αποτελεί «επιβεβαίωση της ιερότητας ενός πράγματος που δεν είναι ιερό, αλλά ένας κανόνας γραμμένος από τους ανθρώπους».

Η Καθολική Εκκλησία είναι πολύ αυστηρή στο ζήτημα της αγαμίας των κληρικών, ενώ οι ιερείς των ανατολικών καθολικών δογμάτων μπορούν να παντρεύονται, όπως και όσοι είχαν παντρευτεί όσο ανήκαν στην Αγγλικανική Εκκλησία και αποφάσισαν στη συνέχεια να αλλάξουν δόγμα. Εκπρόσωπος του Βατικανού αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή ή να αναφερθεί στις ιστορίες των γυναικών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει τον γάμο στους δύο πρώτους βαθμούς της ιεροσύνης (διάκονοι και ιερείς), πριν από τη χειροτονία τους. Απαγορεύει όμως τον γάμο στους επισκόπους, καθώς και τη χειροτονία εγγάμων ιερέων στο αξίωμα αυτό.