ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας Δανός, αλβανικής καταγωγής, είναι ο καλύτερος σεφ του κόσμου. Ο Ρενέ Ρετζέπι και το ρεστοράν του ονόματι «Νόμα» στην Κοπεγχάγη εκθρόνισαν εφέτος το «Ελ Μπούλι» του διάσημου Ισπανού Φεράν Αντριά από την πρώτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου του βρετανικού περιοδικού «Restaurant Μagazine».

Ο Καταλανός Αντριά μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρόοδο του πρώην βοηθού του, αφού ο Ρενέ Ρετζέπι έμαθε τα μυστικά της γαστρονομίας τα χρόνια που έκανε το «αγροτικό» του στο «Ελ Μπούλι». Υστερα από ένα σύντομο πέρασμα σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το «French Laundry», ο κ. Ρετζέπι γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, τη Δανία. Αγόρασε μια παλιά αποθήκη στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και τη μετέτρεψε σε εστιατόριο.

Με τις γαστρονομικές καινοτομίες του, μέσα σε εννέα χρόνια λειτουργίας το «Νόμα» κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Ο 33χρονος σεφ χρησιμοποιεί κατά κόρον προϊόντα της γης, όπως βότανα, ρίζες, φρούτα και λουλούδια, προσφέροντας νέες συνταγές με έμφαση στο μοσχαρίσιο κρέας, στον καπνιστό σολομό και στην πέρκα.

Το «Ελ Μπούλι» έπεσε εφέτος στη δεύτερη θέση, με τρίτο το «Τhe Fat Duck», το ρεστοράν του βρετανού σεφ Ιστον Μπλούμενταλ στο Μπρέι του Μπέρκσιρ. Αντριά και Μπλούμενταλ θεωρούνται οι πρωτοπόροι της αποκαλούμενης «μοριακής γαστρονομίας», η οποία χρησιμοποιεί νέες τεχνικές μαγειρικής που βασίζονται στη Φυσική και στη Χημεία, όπως στη χρήση υγρού αζώτου και φυγόκεντρων συσκευών, προκειμένου να δημιουργήσει καινοτόμα πιάτα. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τέσσερα ισπανικά εστιατόρια και τρία αμερικανικά, αλλά κανένα γαλλικό, προς μεγάλη έκπληξη των επαϊόντων.

«Η λίστα των εφετινών εστιατορίων ήταν συναρπαστική.Νέοι και δυναμικοί σεφ ήρθαν να φέρουν καινοτόμες ιδέες στον κόσμο της γαστρονομίας» δήλωσε ο Πολ Γούτον , εκδότης του περιοδικού, η κριτική επιτροπή του οποίου αποτελείται από 806 σεφ, εστιάτορες, δημοσιογράφους και κριτικούς γεύσης.

Αναγνωρίζοντας τη σπάνια επιτυχία του κ. Αντριά, το περιοδικό τού απένειμε, για πρώτη φορά εφέτος, τον τίτλο του «Σεφ της Δεκαετίας». Ο ισπανός σεφ, ο οποίος δημιουργεί κάθε χρόνο ένα ολοκαίνουργιο μενού 11 διαφορετικών πιάτων, βραβεύεται κάθε χρόνο από το 1983 ως σήμερα με τρία αστέρια «Μισελέν». Ενα πλήρες γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριό του με την κλασική διακόσμηση, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, κοστίζει περί τα 250 ευρώ το άτομο.

Ο 47χρονος σεφ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα κλείσει το «Ελ Μπούλι» για δύο χρόνια, ώστε να βελτιώσει τις συνταγές του, απογοητεύοντας τους κοσμοπολίτες καλοφαγάδες. «Το “Ελ Μπούλι” δεν θα σερβίρει κανένα γεύμα μέσα στο 2012 και το 2013. Η κουζίνα μας θα ανοίξει πάλι το 2014. Δεν ξέρω αν θα σερβίρει σε έναν ή σε 1.000 πελάτες,πάντως θα ανοίξει» είπε ο κ. Αντριά, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της παγκόσμιας γαστρονομίας.