ΛΟΝΔΙΝΟ Τον «Μπαράκ Ομπάμα της βρετανικής πολιτικής» ανέδειξε, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό μέλους του ακροατηρίου, το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην ιστορία της Βρετανίας. Ο 43χρονος Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήταν ο καθαρός νικητής της τηλεμαχίας που διενεργήθηκε σε αυστηρό πλαίσιο 76 κανόνων, χάρη στο οποίο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν παρασύρθηκαν σε γκάφες ή εξάρσεις. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν νικητή-έκπληξη τον ο κ. Κλεγκ. Χαλαρός, με το χέρι στην τσέπη, κέρδισε τις εντυπώσεις των 10 εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν ζωντανά το ντιμπέιτ. Μιλούσε με αυτοπεποίθηση και πάθος, κοιτάζοντας με προσήλωση πότε την κάμερα και πότε το ακροατήριο, είτε μιλούσε για το πρόβλημα της μετανάστευσης είτε για την απληστία των «χρυσών παιδιών» του τραπεζικού τομέα. Διαψεύστηκαν έτσι οι απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων γραφείων στοιχημάτων ότι ο κ. Κλεγκ θα ήταν ο χειρότερος από τους τρεις ηγέτες στο ντιμπέιτ και ο πρώτος που θα «ίδρωνε».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ComRes το 43% των τηλεθεατών έκρινε ως καθαρό νικητή της τηλεμαχίας τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, μόλις το 26% τον Συντηρητικό Ντέιβιντ Κάμερον και το 20% τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν. Υπήρξε και ένα 11% που δεν ξεχώρισε κανέναν από τους τρεις επίδοξους ηγέτες.

Η σημασία του πρώτου ντιμπέιτ, όπως και των δύο που θα ακολουθήσουν στις 22 και 29 Απριλίου, αντίστοιχα, είναι μεγάλη καθώς δημοσκόπηση της Ρopulus για λογαριασμό των «Τimes» του Λονδίνου φέρει τους Εργατικούς να μειώνουν σε οριακά επίπεδα- 36% έναντι 33%- τη διαφορά τους από τους Συντηρητικούς. Είναι δε πολύ πιθανό, λόγω και του 21% που φαίνεται να λαμβάνει ο κ. Κλεγκ, να μην καταγραφεί κόμμα που θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο, πρώτη φορά από το 1974.

Ο κ. Κλεγκ τόνισε ότι απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας και κατηγόρησε το Συντηρητικό Κόμμα του κ. Κάμερον ότι καλύπτει, επί δέκα και πλέον χρόνια, τον χρηματοδότη του λόρδο Ασκροφτ, δισεκατομμυριούχο με έδρα το Μπελίζ. Με βάση τη βρετανική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κόμματος της χώρας από εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις χειρότερες διαστρεβλώσεις του συστήματος» είπε ο κ. Κλεγκ.

Ο Νικ Κλεγκ ανέλαβε την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε ηλικία μόλις 41 ετών, τον Δεκέμβριο του 2007. Εχει σπουδάσει αρχαιολογία και ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο Κολέγιο της Ευρώπης. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Διετέλεσε επί πέντε χρόνια ευρωβουλευτής (1999-2004).

Από το 2005 ως σήμερα είναι μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1993 τιμήθηκε με βραβείο από τους «Financial Τimes». Προτού αναδειχθεί στην ηγεσία του κόμματος είχε αναλάβει από το 2006 εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Ηταν εκείνος που τον Ιανουάριο του 2007 εγκαινίασε την εκστρατεία «Μπορούμε να μειώσουμε το έγκλημα με πραγματική δράση».