Eίτε τους αρέσει είτε όχι, οι Γάλλοι έχουν βρεθεί στη δίνη ενός ακόμη προεδρικού ψυχοδράματος, «καρυκευμένου» με διαδικτυακές φήμες για ερωτικές απιστίες, έρευνες της αστυνομίας και της υπηρεσίας πληροφοριών, παράπονα για χειραγώγηση του Τύπου και ξένες δολοπλοκίες και την απομάκρυνση της αστυνομικής προστασίας μιας πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία υπήρξε κάποτε προτεζέ του προέδρου.

Πρόκειται για τον «Ταρτούφο» στην εποχή του Τwitter.

Αυτή η γαλλική φαρσοκωμωδία ξεκίνησε με μια φήμη στο Τwitter η οποία ενδέχεται να μαγειρεύτηκε από ορισμένους δημοσιογράφους που υπέκυψαν στον πειρασμό να κάνουν μια ζαβολιά πριν από τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες ο Νικολά Σαρκοζί και το κόμμα του τα πήγαν πολύ άσχημα.

Οι φήμες ήθελαν την Κάρλα Μπρούνι , τη σύζυγο του γάλλου προέδρου, να έχει δεσμό με έναν παλιό της φίλο και τραγουδιστή και τον Σαρκοζί να έχει σχέση με μια επίσης παντρεμένη υφυπουργό, πρωταθλήτρια του καράτε. Δεδομένου του παρελθόντος της κυρίας Μπρούνι και παρά τις διαψεύσεις, η ιστορία δεν θεωρήθηκε εξαρχής αβάσιμη.

Κατά το συνήθειό του όμως, ο κ. Σαρκοζί εξοργίστηκε. Το δημοσίευμα κατέβηκε από την ιστοσελίδας της εφημερίδας «Le Journal du Dimanche» και απολύθηκαν δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι.

Ο πρόεδρος υποπτευόταν συνωμοσία, είτε από τους Σοσιαλιστές με στόχο να τον υπονομεύσουν εν όψει των εκλογών είτε από άλλες δυνάμεις, όπως υπαινίχθηκε, ίσως από τον πολιτικό του αντίπαλο και πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Διέταξε τη διενέργεια έρευνας από τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για τον εντοπισμό της πηγής της φημολογίας, η οποία έφθασε ως τη Ρασιντά Ντατί, τη 45χρονη πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Παρ΄ ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον κ. Σαρκοζί και την πρώην σύζυγό του Σεσιλιά , και εργάστηκε ως εκπρόσωπός του κατά την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του 2007, ο γάλλος πρόεδρος την απέλυσε και την «εξόρισε» στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη ένδειξη ότι η κυρία Ντατί έπεσε πάλι σε δυσμένεια ήλθε όταν η αστυνομική προστασία, το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο και ο οδηγός της ξαφνικά εξαφανίστηκαν.

Ο αρχηγός του επιτελείου του κ. Σαρκοζί Κλοντ Γκεάν δήλωσε έπειτα σε εβδομαδιαίο περιοδικό ότι « ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να ξαναδεί την κυρία Ντατί ». Την επόμενη ημέρα όμως έκανε μια δήλωση η οποία έγινε το σύνθημα αυτής της φαρσοκωμωδίας: « Η αλήθεια τού χθες ίσως δεν είναι αλήθεια σήμερα ».

Τελικά επιστρατεύτηκε η κυρία Μπρούνι για να ηρεμήσει τα πνεύματα. « Για εμένα και τον σύζυγό μου αυτές οι φήμες είναι ασήμαντες. Δεν υπάρχει συνωμοσία. Δεν υπάρχει εκδίκηση. Εχουμε γυρίσει σελίδα. Ο σύζυγός μου ασχολείται μόνο με τους Γάλλους και τη Γαλλία. Η κυρία Ντατί παραμένει φίλη μας » είπε. La fin?