O Μπαράκ Ομπάμα στέκεται στο μέσον της μεγάλης αίθουσας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Ενα μεγάλο χαμόγελο έχει χαραχτεί στα χείλη του καθώς 3.000 υπέρμαχοι του νέου Σχεδίου για την Υγεία, που περιβάλλουν με λατρεία τον πρόεδρο της Αμερικής, δεν σταματούν να φωνάζουν «Ναι, μπορούμε! Ναι, μπορούμε!» («Υes we can! Υes we can! ») και να χειροκροτούν τον άνθρωπο που πολέμησε και τελικά κατάφερε να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας.

Πίσω όμως από τα ανοιχτά παράθυρα οι φωνές των οργισμένων διαδηλωτών φτάνουν στα αφτιά όσων κάθονται στις πίσω σειρές: «Ο Ομπάμα είναι ένας δικτάτορας!» . Το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα όπου ο Μπαράκ δρέπει δάφνες δεν είδε με καλό μάτι τη μεταρρύθμιση. Ο 49χρονος Ντον Μπλάκφορντ έφτασε εδώ «για να διαμαρτυρηθώ.Για να αποτρέψω τον δικτάτορα Ομπάμα να καταστρέψει αυτή τη χώρα». Ο Ντον θεωρεί ότι η περίθαλψη είναι θέμα του ιδιωτικού τομέα στον οποίο «εισέβαλε» το κράτος, ότι το νέο Σύστημα Υγείας καταστρατηγεί το Σύνταγμα: «Εχουν κατατεθεί μηνύσεις,έχουμε τέσσερις δικαστές με το μέρος μας! Θα πολεμήσουμε και θα κερδίσουμε! Και θα πετάξουμε έξω από το Κοινο βούλιο αυτούς τους 219 προδότες που το ψήφισαν!».

Πόσο μακριά θα φτάσουν όμως όσοι αντιτίθενται αν το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας δεν δεχθεί να δικάσει την υπόθεση ή ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης; Ο 53χρονος Λάρι Αντεν, φορώντας μια μπαντάνα με την αστερόεσσα, δεν διστάζει: «Θα κάνουμε παθητική αντίσταση. Δεν θα πληρώσουμε φόρους, δεν θα υποκύψουμε,θα πάμε και φυλακή αν χρειαστεί» και στη στιγμή σκαρφίζεται ένα ακόμη σύνθημα. Ανοίγει τον τηλεβόα που κρατάει και απομακρύνεται φωνάζοντάς το ανάμεσα στο οργισμένο πλήθος. Η λέξη «τύραννος» μπερδεύεται με το «δικτάτορας», όμως είναι ξεκάθαρο: όλοι αναφέρονται στον Ομπάμα και στους Δημοκρατικούς βουλευτές του που υπερψήφισαν τη μεταρρύθμιση.

Αρκετοί από το πλήθος ενώνουν τις φωνές τους με τους από μέσα: είναι υποστηρικτές του Ομπάμα και του «ονείρου» του για την Υγεία. Ανάμεσά τους και η 75χρονη Πατρίσια Κέλι: «Θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους» , ίσως και την εγγονή της που γεννήθηκε με τρύπα στην καρδιά. Καμία από τις 15 ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε δεν δέχθηκε να ασφαλίσει το βρέφος.

«Η νομοθεσία είναι μια καλή αρχή» συμπληρώνει ο Γκάρι Σμιθ «αλλά απέχει από το να χαρακτηριστεί τέλεια». Και αυτή ίσως να είναι η πιο ζυγισμένη άποψη που ακούστηκε στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα το πρωί της περασμένης Πέμπτης…