ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνού σε όλους, αλλά τώρα το κάπνισμα πρέπει μάλλον να απαγορευθεί εντελώς μέσα στα αυτοκίνητα επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των παιδιών που ταξιδεύουν μέσα στον καπνό χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Σε έκθεση-σοκ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών (RCΡ) της Βρετανίας αναφέρει ότι εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία τους. Για τον λόγο αυτόν η προστασία τους πρέπει να γίνει το πρώτο μέλημα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί μέσα στο αυτοκίνητο εντελώς, και όχι μόνο όταν υπάρχουν επιβάτες παιδιά. Η ως σήμερα εμπειρία από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κρίνεται από το RCΡ απόλυτα θετική και για τον λόγο αυτόν προτείνεται η επέκτασή της όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά ακόμη και σε πάρκα και παραλίες.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σωρεία ασθενειών στα παιδιά και ευθύνεται για τον έναν στους πέντε αιφνίδιους θανάτους βρεφών στην κούνια. Στο παθητικό κάπνισμα οφείλονται 200 κρούσματα μηνιγγίτιδας, 22.000 κρούσματα άσθματος και 120.000 ωτίτιδες ετησίως. Εχει υπολογιστή ότι παθητικοί καπνιστές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι είναι 2 εκατ. παιδιά στη Βρετανία. Η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι σε τόσο περιορισμένο χώρο ο καπνός κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η εκθεση αναφέρει ότι καλό είναι να επεκταθεί η απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, ενώ αυστηρότερες ποινές πρέπει να καθιερωθούν για τους καταστηματάρχες που πουλούν τσιγάρα σε ανηλίκους. Ενα καλό μέτρο θα ήταν και η σημαντική αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού.