Συνολικά 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στη Μαλαισία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει και το 50% των ασθενών σε νοσοκομεία αναπτυσσόμενων χωρών.

Παρόμοια κατάσταση και στην Αφρική και την Ασία, όπου, «οι γυναίκες διανύουν καθημερινά με τα πόδια μια απόσταση έξι χιλιομέτρων για να βρουν νερό».

Η IFRC τονίζει ότι οι κλιματικές αλλαγές, η γρήγορη και απρογραμμάτιστη αστικοποίηση και η μετανάστευση επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε όλη τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Νερό και την Υγιεινή, που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε επαρκείς υγειονομικές εγκαταστάσεις για επτά εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το 2015.

«Είναι ώρα για δράση», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της IFCR, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί».