ΛΟΝΔΙΝΟ Πρωτότυπο τρόπο για να προωθήσει τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης που προσφέρει εφαρμόζει μια βρετανική κλινική υποβοήθησης της αναπαραγωγής. Προσφέρει στη λοταρία ένα… ανθρώπινο ωάριο.

Η νικήτρια θα μπορεί μάλιστα να επιλέξει τη φυλή, την εμφάνιση και το μορφωτικό επίπεδο της δότριας του ωαρίου. Η δωρεά ωαρίων με σκοπό το κέρδος απαγορεύεται στη Βρετανία, αλλά η κλινική παρακάμπτει τη νομοθεσία προσφέροντας τη θεραπεία, κόστους περίπου 14.000 ευρώ, σε γυναίκες στις ΗΠΑ.

Η λοταρία, που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, έχει στόχο την προώθηση της στρατηγικής συμμαχίας που συνήφθη το περασμένο φθινόπωρο ανάμεσα στο αμερικανικό Ινστιτούτο Γενετικής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (GΙVF) στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια και στην κλινική τεχνητής γονιμοποίησης «Βridge Center» του Λονδίνου.

Η αγγλοαμερικανική κοινοπραξία στοχεύει κυρίως στις γυναίκες άνω των 40 και 50 ετών που δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας τα δικά τους ωάρια.

Προτού επιλέξουν τη δότρια οι βρετανίδες ενδιαφερόμενες θα μπορούν να μελετήσουν διαφορετικά προφίλ γυναικών, χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους. Οι δότριες των ωαρίων είναι Αμερικανίδες, ηλικίας από 19 ως 32 ετών. Ολες είναι φοιτήτριες ή απόφοιτες ανωτάτων σχολών. Δεν επιτρέπεται η δωρεά ωαρίων από υπέρβαρες γυναίκες ή καπνίστριες. Στη Βρετανία κάθε δότρια πρέπει να συμφωνήσει ότι όταν το παιδί που θα γεννηθεί με το ωάριό της κλείσει τα 18 του χρόνια θα μπορεί να μάθει την ταυτότητά της και να έλθει σε επαφή μαζί της. Το ποσό που εισπράττει μια δότρια δεν ξεπερνά τις 250 στερλίνες (180 ευρώ).

Στις ΗΠΑ γίνεται και πώληση ωαρίων, τα οποία κοστολογούνται ως και 10.000 δολάρια (περίπου 7.260 ευρώ) το ένα, κάτι που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις.

«Σε κανέναν άλλον ιατρικό κλάδο δεν θα γινόταν ανεκτή μια τέτοια εκμετάλλευση» δήλωσε η ιδρύτρια της οργάνωσης Comment on Reproductive Εthics Τζοζεφίν Κουινταβάλ. «Αυτές οι γυναίκες που πωλούν τα ωάριά τους παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο για την υγεία και τη μελλοντική γονιμότητά τουςαπλώς επειδή έχουν ανάγκη τα χρήματα» τόνισε.

Η δωρεά ωαρίων είναι μια επίπονη διαδικασία η οποία απαιτεί θεραπεία με φάρμακα που ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία της δότριας. Η θεραπεία αυτή κάνει τις ωοθήκες να παράγουν 10 ή περισσότερα ωάρια αντί για ένα σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι «Sunday Τimes» έγραψαν ότι μία από τις πρώτες Βρετανίδες που χρησιμοποίησαν την αμερικανική υπηρεσία ήταν η Σίλια, μια 38χρονη παντρεμένη επιχειρηματίας από τα Μίντλαντς. Της εμφυτεύθηκαν δύο ωάρια τα Χριστούγεννα και την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε πως είναι έγκυος με δίδυμα.