ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τον χειρότερο εφιάλτη των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας ενσαρκώνει η υπόθεση της «Τζιχάντ Τζέιν», της μεσόκοπης λευκής γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια που βρέθηκε μπλεγμένη στη συνωμοσία για τη δολοφονία σουηδού σκιτσογράφου ο οποίος υποτίθεται ότι προσέβαλε τον Προφήτη Μωάμεθ.

Εναντίον της 46χρονης Κολίν Λα Ροζ απαγγέλθηκαν καταγγελίες ότι συνωμοτούσε μέσω Διαδικτύου με τρομοκράτες του εξωτερικού οποίοι σκοπεύουν να δολοφονήσουν τον σκιτσογράφο Λαρς Βιλκς. Μέσω των μηνυμάτων της τους διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους μουσουλμάνους και ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει ευχαρίστως και μάρτυρας για την υπόθεση του Ισλάμ.

Μέσα από μηνύματα αναδίδεται η εικόνα μιας γυναίκας μόνης, η οποία περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι, καθισμένη μπροστά στο κομπιούτερ. Φαινόταν κάπως ιδιόρρυθμη στους γείτονές της. Φίλους είχε ελάχιστους, αλλά ο εραστής της δήλωσε ότι ουδέποτε είχε εκδηλώσει συμπάθεια για μουσουλμάνους και ουδέποτε είχε βρεθεί σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις όσο συγκατοικούσαν στο διαμέρισμά του, το οποίο εγκατέλειψε ξαφνικά τον Αύγουστο του 2009.

«Μπήκα στο σπίτι και είχε φύγει.Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής» . Αυτά είπε ο Κουρτ Γκόρμαν ο οποίος εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό. Δύο μήνες μετά την εξαφάνισή της, η κυρία Λα Ροζ, γνωστή στο Διαδίκτυο με τα ψευδώνυμα «Τζιχάντ Τζέιν» και «Φατιμά Λα Ροζ» συνελήφθη στη Φιλαδέλφεια. Η υπόθεση κρατήθηκε μυστική ως τώρα που της απαγγέλθηκε επισήμως κατηγορία. Δικάσιμος δεν έχει ακόμη οριστεί.

Αν καταδικαστεί για προδοσία, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο επικίνδυνη ήταν η κυρία Λα Ροζ. Επαφές με κάποια άξια λόγου τρομοκρατική οργάνωση δεν προκύπτουν. Ωστόσο η Εισαγγελία είναι πεπεισμένη ότι συμμετείχε σε γνήσια και επικίνδυνη συνωμοσία.

Το πιο ανησυχητικό για το FΒΙ είναι ότι δεν ταιριάζει στο προφίλ του κοινού τρομοκράτη. Ειναι λευκή, ξανθιά με γαλανά μάτια. Γεννήθηκε στο Μίσιγκαν, εγκαταστάθηκε στο Τέξας και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια. Ο Βιλκς έγινε στόχος της μετά τη γελοιογραφία του στην οποία παρουσίαζε τον Προφήτη με σώμα σκύλου. Λέγεται ότι η «Τζιχάντ Τζέιν» είχε διαδικτυακή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για το πώς να σκοτώσουν τον άπιστο τουλάχιστον με έναν από τους επτά υπόπτους που συνελήφθησαν στην Ιρλανδία την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για δύο Αλγερινούς, δύο Λίβυους, έναν Κροάτη, έναν Παλαιστίνιο και μια Αμερικανίδα, σύζυγο ενός εκ των Αλγερινών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κυρία Λα Ροζ άρχισε να στέλνει από τα μέσα του 2008 μηνύματα μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμά της. Στα μηνύματα δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τους μουσουλμάνους. Στις αρχές του 2010 πιστεύεται ότι ήλθε σε επικοινωνία με άλλους συνωμότες στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα άτομα αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί αλλά πιστεύεται ότι επικοινώνησαν μαζί της όταν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να πεθάνει για το Ισλάμ.

Τα άτομα αυτά εικάζεται ότι της συνέστησαν να επωφεληθεί της εμφανίσεώς της και του γεγονότος ότι διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο. Της πρότειναν να ταξιδέψει στη Σουηδία για να διεκπεραιώσει μια δολοφονία. Εκείνη συμφώνησε: «Θα το κάνω σκοπό της ζωής μου και είτε θα πετύχωείτε θα πεθάνω» έγραψε. Στη συνέχεια επεχείρησε να συγκεντρώσει κάποια χρήματα μέσω Διαδικτύου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αυτή την «αποστολή».