Στην κατεστραμμένη, από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, Αϊτή, αλλά και στις προσπάθειες να μπει η αφρικανική ήπειρος σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεται να επικεντρωθούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στο Νταβός της Ελβετίας. Ακυρώθηκε η συμμετοχή του προέδρου της Βραζιλίας, λόγω εσπευσμένης εισαγωγής του στο νοσοκομείο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ, ο πρώην πρόεδρος τωνΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αναμένεται να καλέσει τη διεθνή κοινότητα, γενικώς, αλλά και τους 2.500 συνέδρους, ειδικώς, να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου,ο Μπιλ Κλίντον μαζί με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προχώρησαν στη δημιουργία του Ιδρύματος Κλίντον-Μπους, έργο του οποίου είναι ηενίσχυση των σεισμοπαθών της Αϊτής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει να κρατήσει την οικονομική κρίση «μακριά» από τη χώρα του.

Επίσης, στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η G20 θα επικεντρωθεί η ομιλία του προέδρου της Νοτίου Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.

Σημειώνεται πως η Σεούλ αναμένεται να φιλοξενήσει τον προσεχή Νοέμβριο τη -δεύτερη για το 2010- σύνοδο της G20.Η πρώτη συνάντηση της ομάδας των «20» θα γίνει στο Χάντσβιλ του Οντάριο, στα τέλη Ιουνίου. Θα είναι, δε, η πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί σε ασιατική χώρα.

Στο νοσοκομείο ο Λούλα

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΒραζιλίαςΛουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με συμπτώματα αρτηριακής υπέρτασης.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί του συνέστησαν ολιγοήμερη ξεκούραση. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ ακυρώθηκε.