Την παραίτηση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ, ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά την αποκάλυψη ότι προέβη σε ρατσιστικά σχόλια κατά του προέδρου Ομπάμα. Εκείνος, αφού ζήτησε συγγνώμη, δήλωσε ότι δεν παραιτείται. Σε παρόμοια σχόλια λέγεται ότι προέβη και ο Μπιλ Κλίντον.

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, ο γερουσιαστής Ράιντ δήλωσε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμα υποψήφιος για την προεδρία, ότι η Αμερική θα τον αποδεχθεί γιατί «έχει ανοιχτό χρώμα» και γιατί δεν έχει «διάλεκτο νέγρου».

Ο Χ.Ράιντ, μόλις το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, ζήτησε συγγνώμη από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την απεδέχθη. Ο Αμερικανός δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τον ίδιο το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παραίτηση του γερουσιαστή των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάικλ Στιλ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα φυλετικά σχόλια του γερουσιαστή, λέγοντας ότι «χρησιμοποίησε αναχρονιστική γλώσσα που ανάγεται στις δεκαετίες του 1950 και 1960».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ισχύουν «δύο μέτρα και δυο σταθμά», μιας και όταν ένας Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, Τρεντ Λοτ, έκανε ρατσιστικά σχόλια το 2002, εξωθήθηκε σε παραίτηση.

«Οι Δημοκρατικοί αισθάνονται ότι μπορούν να λένε αυτά τα πράγματα και να ζητούν συγγνώμη όταν… προέρχονται από το δικό τους στόμα. Αλλά εάν προέρχεται από οποιονδήποτε άλλον, είναι ρατσισμός» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μ.Στιλ.

Σχόλια και από τον Μπ.Κλίντον

Για ρατσιστικά σχόλια δεν κατηγορείται μόνο ο Χ.Ράιντ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σύμφωνα με το βιβλίο των δημοσιογράφων Μαρκ Χάλπεριν και Τζον Χάιλεμαν, φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: «Πριν από μερικά χρόνια αυτός ο τύπος θα μας έφερνε καφέ».

Το σχόλιο φέρεται να έγινε από τον Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Τεντ Κένεντι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε τη στήριξη του Τ. Κένεντι στην υποψηφιότητα της συζύγου του για το χρίσμα της προεδρίας, όταν, ωστόσο, προέβη σε αυτό το σχόλιο, ο Τ.Κένεντι αποφάσισε να στηρίξει τον Μπ.Ομπάμα.