Χαρακτηριστική απόδειξη της ιλαροτραγωδίας που εξελίσσεται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι η πρόσφατη επιτυχημένη «διείσδυση» ενός ιορδανού διπλού πράκτορα, του Ουμάμ Χαλίλ Αμπού αλ Μπαλάουι, στα «άδυτα των αδύτων» της CΙΑ στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Ο 32χρονος γιατρός, που, όπως τώρα αποδεικνύεται, ήταν εξαρχής πράκτορας της Αλ Κάιντα, κατάφερε να πείσει τους υπερπράκτορες της Αμερικής πως ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να «ξετρυπώσει» τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Τελικά, στις 30 Δεκεμβρίου ο Αλ Μπαλάουι ανατινάχθηκε στο εσωτερικό της «Προκεχωρημένης Επιχειρησιακής Βάσης Τσάπμαν», στα περίχωρα της πόλης Κοστ, κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν, σκοτώνοντας επί τόπου επτά πράκτορες της CΙΑ και τον ιορδανό «χειριστή» του, υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του και εξάδελφο του βασιλιά Αμπντάλα, και τραυματίζοντας τουλάχιστον έξι αμερικανούς «εργολάβους ασφαλείας»- συμβασιούχους συνεργάτες της υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση αποτελεί επισήμως κέντρο για το προσωπικό που εργάζεται σε έργα ανοικοδόμησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη «σταθεροποίηση» της χώρας έπειτα από οκτώ χρόνια αδιάκοπου πολέμου· στην πραγματικότητα όμως αποτελεί, όπως αποδείχθηκε, επιχειρησιακό κέντρο της CΙΑ στον «βρώμικο» πόλεμό της κατά των ανταρτών.

Η ικανότητα των ισλαμιστών, ανεξαρτήτως «ταμπέλας», να χτυπούν με κατευθυνόμενα ανθρώπινα βλήματα όχι μόνο «ήπιους» πολιτικούς στόχους αλλά τις πλέον οχυρωμένες τοποθεσίες εντός και εκτός ΗΠΑ, όπως η βάση Τσάπμαν ή το στρατόπεδο Φορτ Χουντ στο Τέξας, το μεγαλύτερο του αμερικανικού στρατού, καταδεικνύει την πλήρη αδυναμία της CΙΑ και των άλλων μυστικών υπηρεσιών να ελέγξουν την κατάσταση και αποδεικνύει ότι με το σημερινό καθεστώς «πληροφόρησης» κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής- ούτε καν οι εκπαιδευμένοι πράκτορες της CΙΑ. Αν τα εκρηκτικά που είχε κρύψει στο στρίφωμα των εσωρούχων του ο νεαρός Αμπντουλμουταλάμπ είχαν λειτουργήσει κανονικά, τώρα δεν θα τους ξέπλενε τίποτε…

Πώς φθάσαμε ως εδώ; Η CΙΑ, και κατ΄ επέκταση ολόκληρη η Αμερική, πληρώνει σήμερα το τίμημα της «αφγανικής παγίδας» που έστησε τριάντα χρόνια πριν στη Σοβιετική Ενωση στα υψίπεδα της Κεντρικής Ασίας. Για να νικήσει την «αρκούδα» η CΙΑ έβγαλε το τζίνι από το λυχνάρι: γαλούχησε μια νέα ισλαμιστική εξτρεμιστική δύναμη που τώρα αδυνατεί να ελέγξει. Οι ίδιοι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στο άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας» παραμένουν άλλωστε στα κρίσιμα «πόστα», παρά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο: ο Ρεπουμπλικανός κ. Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CΙΑ και «παραμένων» από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπους υπουργός Αμυνας. Ο άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση Ομπάμα να αποστείλει επιπλέον 30.000 στρατό στο Αφγανιστάν αλλά και δύο χρόνια νωρίτερα στην απόφαση Μπους για αποστολή ισάριθμων στρατιωτών στο Ιράκ διευκρίνισε μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το αξίωμά του μέσα στο έτος – ιδίως τώρα που ο πόλεμος στο Αφγανιστάν βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή του και το λεγόμενο «τρίτο μέτωπο» της Υεμένης (και ίσως σύντομα της Σομαλίας)

έχει πάρει φωτιά.