ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εφιάλτη εξελίσσεται για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα η υπόθεση της παρ΄ ολίγον αεροπορικής τραγωδίας των Χριστουγέννων πάνω από το Ντιτρόιτ, καθώς σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και με ορθάνοιχτα όλα τα «καυτά» θέματα της εσωτερικής ιδίως ατζέντας του αμερικανού προέδρου το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης μετατοπίστηκε εκ νέου στο προνομιακό πεδίο των «σκληρών» Ρεπουμπλικανών: στα ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας. Αρχικά, και επί τρεις ολόκληρες ημέρες, ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε κάθε αναφορά στο επεισόδιο. Αργότερα, όμως, υπό την πίεση των ΜΜΕ, αναγκάστηκε να κάνει λόγο για «ανθρώπινες και συστημικές αποτυχίες» του καθεστώτος ασφαλείας. Παρά
την εμφανή προσπάθεια του Λευκού Οίκου να μεταθέσει την προσοχή του αμερικανικού και διεθνούς κοινού στον «ακήρυχτο πόλεμο» της Υεμένης, είναι φανερό ότι η ευκολία με την οποία ένας εκ των προτέρων «μαρκαρισμένος» από τις μυστικές υπηρεσίες νεαρός σμπαράλιασε όλα τα μέτρα ασφαλείας δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Ουσιαστικά, μετά την απόπειρα των Χριστουγέννων, ο αμερικανός ηγέτης αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη τα καυτά θέματα της εσωτερικής ατζέντας (μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, έκρηξη της ανεργίας και των κατασχέσεων σπιτιών κτλ.) προκειμένου να πείσει τους αμερικανούς πολίτες ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εσωτερικής ασφαλείας και ότι δεν είναι «αδύναμος» και «μαλακός» με τους τρομοκράτες, όπως τον κατηγορούν συστηματικά οι Ρεπουμπλικανοί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010 είναι εκλογική χρονιά, κατά την οποία οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν την πλειοψηφία τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, και τρομοκρατικές απόπειρες σαν αυτή που επιχείρησε ο 23χρονος Νιγηριανός είναι «βούτυρο» στο ψωμί των νεοσυντηρητικών, που με την υποστήριξη πολλών ΜΜΕ επιτίθενται πλέον σε καθημερινή βάση στην κυβέρνηση Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να σχηματίσουν την εικόνα ενός προέδρου που δεν είναι αποτελεσματικός σε θέματα εθνικής ασφαλείας. «Ανησυχώ ότι η ευαισθησία του προέδρου για το σύστημα υγείας και για άλλα εσωτερικά θέματα τον έχει αποτρέψει από αυτό που θα έπρεπε να είναι ο βασικός ρόλος του:η ασφάλεια του έθνους και των πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν. Σε βαρυσήμαντη ομιλία του το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την τελική ευθύνη για τα λάθη στο σύστημα ασφαλείας που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της απόπειρας και υποσχέθηκε άμεσες μεταρρυθμίσεις ώστε να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον. «Οταν το σύστημα αποτυγχάνει,είναι δική μου ευθύνη» είπε. Φρόντισε ωστόσο να ρίξει το πραγματικό «μπαλάκι» της ευθύνης στις «αβλεψίες» και στη «συστημική αποτυχία» των μυστικών υπηρεσιών (CΙΑ, ΝSΑ, FΒΙ κ.ά.) να συνδέσουν μεταξύ τους τις διαθέσιμες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, η έκθεση δείχνει πως οι υπηρεσίες «απέτυχαν να συνδέσουν τις τελείες κατά τρόπο ώστε να εμποδίσουν έναν γνωστό τρομοκράτη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και επίσης τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την επανάληψη» ενός τέτοιου γεγονότος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε τα νέα βήματα που θα γίνουν, μεταξύ των οποίων η επανεξέταση του τρόπου έκδοσης βίζας για τους ξένους υπηκόους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ο αυστηρότερος έλεγχος των επιβατών στα αεροδρόμια και η διεύρυνση του καταλόγου με τους υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Υποσχέθηκε ακόμη την τοποθέτηση των (αμφιλεγόμενων, ιδίως στην Ευρώπη) τρισδιάστατων σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια και τόνισε την ανάγκη για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διασπορά των πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες προς τις υπόλοιπες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε στα χέρια του λεπτομερή έκθεση για τα λάθη που διαπιστώθηκαν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας πριν από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Στην έκθεση, που υπογράφεται από τον προεδρικό σύμβουλο σε θέματα Αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν και την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο, αποκαλύπτεται πως οι αρμόδιοι της CΙΑ «μαρκάρισαν» μεν το όνομα του 23χρονου νιγηριανού τρομοκράτη για περαιτέρω έλεγχο αλλά το έπραξαν κατόπιν εορτής, ενώ ο Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ βρισκόταν ήδη εν πτήσει προς το Ντιτρόιτ. Είναι φανερό ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους εγκαίρως όλα τα απαραίτητα κομμάτια του «παζλ» ώστε να μην επιτρέψουν την είσοδο του Αμπντουλμουταλάμπ στις ΗΠΑ: ο ίδιος ο πατέρας του τον είχε «καρφώσει» στους αξιωματούχους της CΙΑ στη Νιγηρία για τις σχέσεις του με ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι αρχές της Υεμένης επιμένουν πάντως ότι ο Αμπντουλουταλάμπ δεν στρατολογήθηκε στην αραβική χώρα αλλά στη Βρετανία, στο διάστημα των εκεί σπουδών του, και ότι προμηθεύτηκε τα εκρηκτικά στη Νιγηρία, αφού έφυγε από την Υεμένη στις 4 Δεκεμβρίου- διαψεύδοντας τις σχετικές αιτιάσεις της CΙΑ, που επιχείρησε από την αρχή να παρουσιάσει τον Νιγηριανό ως καθαρά… υεμενικό «προϊόν».

Σε κάθε περίπτωση, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών- το κατά τον Νόαμ Τσόμσκι «σκοτεινό μυαλό» της υπερδύναμης, χωρίς το οποίο η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ «δεν θα άξιζε ούτε ένα σεντ»- αλλά και ολόκληρο το κολοσσιαίο και πολυπλόκαμο σύστημα εσωτερικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών διανύει ένα από τα χειρότερα διαστήματα στην πρόσφατη ιστορία του, αφού για πολλοστή φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 συλλαμβάνεται κοιμώμενο. Ιntelligence, στα αγγλικά, σημαίνει «πληροφόρηση» και «κατασκοπεία», αλλά η βασική έννοια της λέξης είναι «ευφυΐα», «εξυπνάδα»- σημασίες που δείχνουν να έχουν εκλείψει από τη γραφειοκρατία της CΙΑ.