Η απόφαση των Βρυξελλών να άρουν τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν για περισσότερους από 10 εκατομμύρια Σέρβους, Μαυροβουνίους και Σκοπιανούς έχει εκνευρίσει την Τουρκία. Η Αγκυρα θεωρεί ότι είναι θύμα μιας πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της ΕΕ και απαιτεί χαλάρωση της πολιτικής χορήγησης βίζας στους πολίτες της. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας και δεν έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις απολαμβάνουν το προνόμιο της Σένγκεν ενώ η Τουρκία όχι» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου .

Η Αγκυρα και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις επί μήνες για το ευαίσθητο ζήτημα της βίζας, πραγματικό γραφειοκρατικό μπελά για τους χιλιάδες Τούρκους που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Ως αντάλλαγμα για ένα μερικό άνοιγμα, «η Τουρκία πρέπει πρώτα να υπογράψει με την ΕΕ μια συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, όπως έκαναν η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» λέει ο Τσενγκίζ Ακτάρ, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. «Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν κάποια στιγμή. Ωστόσο δεν τίθεται ζήτημα πλήρους κατάργησης της βίζας. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών:επιχειρηματίες, φοιτητές και συνεργάτες ευρωπαϊκών προγραμμάτων» . Στις περιπτώσεις αυτές θα χορηγούνται δωρεάν βίζες μακράς διαρκείας.

Οι τουρκικές διαμαρτυρίες εναντίον των «δυσκολιών που προβάλλει η ΕΕ», έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Ζaman», εντάθηκαν από τις αρχές του 2009, ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το σύστημα της βίζας έρχεται ενίοτε σε αντίθεση με τις αρχές της τελωνειακής ένωσης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η βίζα δεν ήταν απαραίτητη για δύο τούρκους φορτηγατζήδες που πηγαινοέρχονταν μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Εκτός από την Τουρκία, τη δυσαρέσκειά τους για την κατάργηση της βίζας για Σέρβους, Μαυροβουνίους και Σκοπιανούς έχουν εκφράσει προς τις Βρυξέλλες η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι πολίτες τους οφείλουν να λαμβάνουν βίζα για να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν διότι οι χώρες αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι η εισαγωγή βιομετρικών διαβατηρίων και η δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων.