Οι αφρικανικές χώρες παίρνουν και πάλι μέρος στις συνομιλίες για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Οι αφρικανικές χώρες, που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα σήμερα από τις διαπραγματεύσεις της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα, επέστρεψαν στις συνομιλίες το απόγευμα, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι και αφρικανοί εκπρόσωποι στο γαλλικό πρακτορείο.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), αφού η δανή πρόεδρος Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους αφρικανούς εκπροσώπους ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολο του Κιότο, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Η Χέντεγκααρντ «υποσχέθηκε ότι θα έχουμε δύο αποφάσεις (στην τελική συμφωνία), μία για το Πρωτόκολο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη» του κλίματος του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Ετιέν Μασάρ Μακάγκα, εκπρόσωπος της Γκαμπόν. Οι 53 αφρικανικές χώρες ανέστειλαν το πρωί τη συμμετοχή τους στις εργασίες απαιτώντας μία συζήτηση αφιερωμένη στο μέλλον του Πρωτοκόλου του Κιότο, τη μοναδική παγκόσμια συμφωνία μέχρι στιγμής για το κλίμα.

«Είναι το μόνο μέσο που διαβεβαιώνει ότι όλοι θα δεσμευθούν σε αυτή την ελάχιστη βάση», εξήγησε ο Μακάγκα.

Η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν από τις πλούσιες να προβούν σε μεγαλύτερες περικοπές των εκπομπών αερίου. Οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών- μία ομάδα 135 κρατών- δήλωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ομάδα εργασίας της συνόδου, στην οποία παίρνουν μέρος192 χώρες, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί νέο εμπόδιο στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης, οι οποίες ήδη παραπαίουν λόγω των μακροχρόνιων διενέξεων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά τις περικοπές ρύπων αλλά και την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρώνπροκειμένουνα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν να φέρει η πρόεδρος της διάσκεψης Κόνι Χέντεγκαρντ το ζήτημα των εκπομπών αερίων των πλουσίων χωρών στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Οι συγκεκριμένες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, είχαν εκφράσει υπόνοιες, σύμφωνα με την κυρία Χέντεγκαρντ, ότι στόχος της διάσκεψης ήταν να καταργηθεί ενδεχομένως το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο περιορίζει τις εκπομπές αερίων στις πλούσιες χώρες και ορίζει πρόστιμα για την υπέρβαση των ορίων.

Εν τω μεταξύ,ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να «βρουν μία συμβιβαστική λύση» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που το πέπλο μιας πιθανής αποτυχίας καλύπτει τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.
«Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη» δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. «Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν αυτό που
πρέπει, καλώ τους διαπραγματευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού
«, πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη σήμερα.