Καταδικάζει την απόφαση της Ελβετίας για την απαγόρευση των μιναρέδων, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι, την ώρα που οι αντιδράσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα συνεχίζονται.

Η Ν. Πιλάι δεν χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, ωστόσο καταδίκασε τον «την εκμετάλλευση του φόβου κατά των ξένων» που οδήγησε στην υπερψήφιση της απαγόρευσης τον μιναρέδων, σε ένα «άκρως διασπαστικό αποτέλεσμα».

Την ανησυχία της κυβέρνησης της Ελβετίας εξέφρασε η Μισελίν Κάλμιν-Ρέι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, λέγοντας ότι οι περιορισμοί στην συνύπαρξη ατόμων διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας «θέτει επίσης σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θέτουν τον κίνδυνο να σημειωθούν εξτρεμιστικές ενέργειες.

Ωστόσο, η Κάλμιν-Ρέι διευκρίνισε ότι η απαγόρευση αφορά μόνο νέους μιναρέδες και όχι τα νέα τζαμιά και πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Ελβετίας και ότι η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί στενές σχέσεις με όλα τα μουσουλμανικά κράτη.

Αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την ελβετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοψήφισμα, οι Ελβετοί ψήφισαν με ποσοστό 57,5% την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων.

Αντιδράσεις στους μουσουλμάνους

Την ίδια ώρα, η μουσουλμανική κοινότητα εξακολουθεί να εκφράζει τις αντιδράσεις της για την απόφαση.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση των Ελβετών ήταν «ατυχής» και εξέφρασε την απογοήτευσή του. Κάλεσε την Ελβετία να αλλάξει την απόφαση, λέγοντας ότι πάνω από 100.000 Τούρκοι που ζουν στην Ελβετία εκφράζουν την ανησυχία τους.

Το ιορδανικό κόμμα Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (IAF/FAI), κατήγγειλε την Τρίτη την απαγόρευση της κατασκευής των μιναρέδων, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «υποκίνηση μίσους και ρατσισμού».

Αλλά και το Ιράν επέκρινε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «μεροληπτικό». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η απαγόρευση αντιβαίνει σε όσα διατείνεται η Δύση περί θρησκευτικής ελευθερίας.