ΡΙΑΝΤ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των σιιτών ανταρτών που προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν ενεργώντας από τη γειτονική Υεμένη. Η εκστρατεία αυτή, που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και κατευθύνεται από τον υφυπουργό Αμυνας Χαλέντ Μπεν Σουλτάν, εγγράφεται στον αγώνα που δίνουν οι δελφίνοι για τη διαδοχή του 84χρονου βασιλιά Αμπντάλα. Πρόκειται για σκοτεινή και περίπλοκη διαδικασία στην αυλή των 6.000 πριγκίπων της Σαουδικής Αραβίας της οποίας ο τεράστιος πετρελαϊκός πλούτος οξύνει τη δίψα για εξουσία.

Κανονικά η εξουσία θα έπρεπε να περάσει σε έναν αδελφό ή ετεροθαλή αδελφό του Αμπντάλα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Για παράδειγμα ο Σουλτάν, που είναι 83 ετών και τα 40 από αυτά τελεί υπουργός Αμυνας της χώρας, είναι άρρωστος και απουσιάζει από το βασίλειο εδώ και έναν χρόνο. Ο Ναγέφ, υπουργός Εσωτερικών, έχει καλύτερη υγεία αλλά είναι ήδη 76 ετών.

Ο μονάρχης είχε την ιδέα να συγκροτήσει το 2006 μια επιτροπή για να κατευνάσει τις εσωτερικές διαμάχες και κυρίως για να περάσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, στα εγγόνια του Ιμπν Σαούντ, ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας. Εφόσον αυτός είχε αποκτήσει αρκετές δεκάδες παιδιά, υπάρχουν πάρα πολλά εγγόνια που εποφθαλμιούν τον θρόνο. Σήμερα, ξεχωρίζουν τρία από τον σωρό: Ο Μιτάμπ Μπεν Αμπντούλ Αζίζ, 58 ετών, είναι ένας από τους γιους του βασιλιά και διοικεί την εθνική φρουρά. Ο Μοχάμεντ Μπεν Ναγέφ Μπεν Αμπντούλ Αζίζ, 55 ετών, γιος του πρίγκιπα Ναγέφ, που είναι υπεύθυνος στο υπουργείο Εσωτερικών για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Και ο Χαλέντ Μπεν Σουλτάν Μπεν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ, 60 ετών, που επωφελείται από τον πόλεμο στα νότια της χώρας για να δείξει στον βασιλιά ότι μπορεί να διαδεχθεί τον πατέρα του στην κεφαλή του υπουργείου Αμυνας, όταν ο Σουλτάν αποβιώσει.

Ενα λεπτό παιχνίδι στρατιωτικών και φυλετικών ισορροπιών εξουδετερώνει τις εσωτερικές διαμάχες. Χάρη στην εθνική φρουρά και στις φυλές που την αποτελούν, ο Μιτάμπ εξασφαλίζει την επιβίωση του καθεστώτος και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Ο Χαλέντ είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση των συνόρων ενώ έχει στη δικαιοδοσία του και τα πυρηνικάη Ριάντ έχει δηλώσει ότι θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που πράξει το ίδιο το Ιράν. «Στη σύγκρουση στα σύνορα με την Υεμένη, ο Χαλέντ μπορεί επιτέλους να χρησιμοποιήσει όλα τα πολεμικά αεροσκάφη που έχει αγοράσει ο πατέρας του από τους Αμερικανούς την τελευταία εικοσαετία και τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ» αναφέρει ξένος αναλυτής μιλώντας προς τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Ο τρίτος άνθρωπος-«κλειδί», ο Μοχάμεντ Μπεν Ναγέφ είναι εκείνος που πάταξε την υποδομή της Αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Η επιτυχία του αυτή τον έχει καταστήσει στόχο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Την ώρα που ο Σουλτάν και ο Ναγέφ προωθούν τους γιους τους, ο Αμπντάλα επισπεύδει την τοποθέτηση οπαδών του σε πόστα-«κλειδιά» για να ενισχύσει τη δική του φυλή. Τοποθέτησε τον γαμπρό του στο υπουργείο Παιδείας. Και την αγαπημένη του κόρη, την πανέμορφη πριγκίπισσα Αντίλα, την όρισε να επιβλέπει την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Την άνοιξη, όμως, η ασθένεια του Σουλτάν ανάγκασε τον βασιλιά να προαγάγει τον Ναγέφ σε δεύτερο αναπληρωτή πρωθυπουργό, δηλαδή μελλοντικό κληρονόμο του θρόνου.

Τότε πιστεύεται ότι έγινε μια συμφωνία ανάμεσα στα ετεροθαλή αδέρφια προκειμένου να μη διασπαστεί η οικογένεια. Ο βασιλιάς έγινε υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις και ο Ναγέφ, που βρίσκεται κοντά στους θρησκευόμενους, επιφορτίστηκε με το να καθησυχάζει τη συντηρητική πτέρυγα. Ο Αμπντάλα διαπραγματεύεται σήμερα με τον Ναγέφ προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να μην εγκαταλειφθούν, όταν αυτός εκλείψει. Και είναι αποφασισμένος να συνάψει μια συμμαχία αίματος, παντρεύοντας έναν από τους γιους του με την κόρη του ετεροθαλούς αδελφού του και αντιπάλου του- μια παλαιά σαουδαραβική παράδοση.