Η 9η Νοεμβρίου 1989 είναι η νύχτα που «η ιστορία τρύπησε το μπετόν και το συρματόπλεγμα», δηλώνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την πτώση του Τείχους.

«Η ιστορία μας δεν τελείωσε το βράδυ που έπεσε το τείχος, αλλά ξεκίνησε από την αρχή» πρόσθεσε, μιλώντας ενώπιον Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Την ώρα που θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, δήλωσε, «πρέπει να είναι μία προτροπή για δράση, όχι απλά ανάμνηση παλιών πράξεων».

«Αυτή η προτροπή θα πρέπει να μας οδηγήσει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να βρούμε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελευθερία αυτή τη φορά» δήλωσε.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε μια ακόμα πιο δυνατή συνεργασία για να «ρίξουμε» τους τοίχους του 21ου αιώνα και για να αντιμετωπίσουμε αυτούς που κρύβονται πίσω τους: βομβιστές καμικάζι, εκείνους που δολοφονούν και τραυματίζουν κορίτσια που η μόνη τους επιθυμία είναι να πάνε στο σχολείο, ηγέτες που επιλέγουν τη δική τους μοίρα από τη μοίρα των άλλων» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, όταν συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η Χ.Κλίντον εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στο Βερολίνο, «την πόλη που σήμανε τόσο πολλά, όχι μόνο για τους Γερμανούς, αλλά και για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολίτες και για τον κόσμο».

Η Χ.Κλίντον συνεχάρη την Ανγκελα Μέρκελ για το έργο της και δήλωσε ότι είναι τιμή να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μην παραστεί στις εκδηλώσεις για την Πτώση του Τείχους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι ενώ το Βερολίνο υπήρξε σημαντικός προεκλογικός σταθμός του Μπ.Ομπάμα, «αγνοείται» σε αυτή τη χρονική περίοδο.