Ακριβώς 20 χρόνια συμπληρώνονται αύριο (Δευτέρα) από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη γερμανική πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα εκπροσωπήσουν τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .

Στους επίσημους καλεσμένους περιλαμβάνονται πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της περιόδου, όπως ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ , ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο καγκελάριος της ενoποίησης Χέλμουτ Κολ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και πολλοί άλλοι, που μαζί με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συναντηθούν στην Μπορνχόλμερ Στράσε, ένα από τα σημεία όπου σημειώθηκαν τα πρώτα ρήγματα στο Τείχος. Στη συνέχεια ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ θα διευθύνει την ορχήστρα και τη χορωδία της Κρατικής Οπερας σε ένα κοντσέρτο μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και κατόπιν ο Γκορμπατσόφ θα ρίξει το πρώτο από τα χιλιάδες πλαστικά ντόμινο που θα διατρέξουν δύο χιλιόμετρα από την αλλοτινή πορεία του Τείχους.

Ο διάσημος αμερικανός τραγουδιστής Τζον Μπον Τζόβι και ο γερμανός ντιτζέι Πολ βαν Ντάικ θα διασκεδάσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη ως αργά το βράδυ, την ώρα που οι ηγέτες θα παρακάθονται στο επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους η κυρία Μέρκελ, η οποία ήταν τότε 35 ετών και εργαζόταν ως φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του (Ανατολικού) Βερολίνου. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ανέφερε ότι τη νύχτα της πτώσης του Τείχους είχε πάει όπως κάθε Πέμπτη βράδυ με μια φίλη της για σάουνα και όταν βγήκαν ανακάλυψε ότι το απέναντι φυλάκιο ήταν ανοιχτό. Ετσι απλά πέρασε στην άλλη πλευρά.