ΠΑΡΙΣΙ O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ΒαλερίΖισκάρ ντ΄ Εστέν έγραψε μυθιστόρημα με θέμα τη μυστική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν γάλλο ηγέτη και μια «δυστυχισμένη πριγκίπισσα της Αγγλίας». Πρόκειται για έναν πλατωνικό, αλλά σφοδρό έρωτα με μια «γαλαζοαίματη», η οποία έχει ασυνήθιστα μεγάλες ομοιότητες με την πριγκίπισσα… Νταϊάνα!

Πού τελειώνει η φαντασία και πού αρχίζει η αλήθεια; Αυτό διερωτάται η γαλλική εφημερίδα «Figaro», η οποία δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα αποσπάσματα τού υπό έκδοση βιβλίου. Πρόκειται βέβαια για έργο μυθοπλασίας, το οποίο όμως βρίθει ιστορικών αναφορών. Τα πρόσωπα είναι φανταστικά όμως τα χαρακτηριστικά τους «φωτογραφίζουν» τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και τη «λαίδη D». Ακόμα, ο ιστορικός χρόνος της ιστορίας είναι οι δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η περίοδος αυτή συμπίπτει τόσο με την προεδρική θητεία του συγγραφέα (1974- 1981) όσο και με την περίοδο κατά την οποία η Νταϊάνα ήταν πριγκίπισσα της Αγγλίας (1981- 1995).

Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ-Ενρί Λαμπερτί και το αντικείμενο του πόθου του η πριγκίπισσα του Κάρντιφ Πατρίτσια. Η μοιραία συνάντηση των δύο θα γίνει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του G7. Ο συγγραφέας δεν θα παραλείψει το καυστικό του σχόλιο στα γεγονότα της εποχής. «Τότε (το 1975) ήταν η πρώτη φορά που προσεκλήθη στη συνάντηση των ισχυρότερων οικονομικά χωρών γάλλος ηγέτης ». Ο γάλλος ηγέτης ήταν τότε χήρος. Η πριγκίπισσα Πατρίτσια έψαχνε παρηγοριά, καθώς ο μέλλων σύζυγός της είχε μόλις ομολογήσει την κρυφή του σχέση, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα εγκατέλειπε την ερωμένη του ακόμα και μετά τον γάμο τους. Στην αρχή θα δοθεί στις εφήμερες αγάπες και ακόμα πιο πολύ θα αφοσιωθεί σε φιλανθρωπικά έργα.

Ομως από εκείνη την ημέρα όλα θα αλλάξουν για τους δύο πλατωνικούς «εραστές». «Της έπιασα το χέρι και όταν τη φίλησα τα δύο γκριζογάλανα μάτια της στράφηκαν προς εμένα…» διηγείται με γλαφυρότητα (;) ο 83χρονος σήμερα Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν.

Οι συναντήσεις τους στον πύργο του Ραμπουγιέ στο Παρίσι, όπου ο τότε γάλλος ηγέτης διοργάνωνε πράγματι λαμπρές τελετές, θα αυξηθούν με τον καιρό και το πάθος του θα γίνει πιο φλογερό. Στο τέλος ο έρωτας προς τη πριγκίπισσα θα μετατραπεί σε αγάπη προς τη Βρετανία, καθώς ο πρόεδρος Λαμπερτί ονειρεύεται τη χώρα του να γίνεται από προαιώνιος εχθρός «φίλη και σύμμαχος της Γηραιάς Αλβιώνας». Αυτό που επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη είναι το πόση δόση φαντασίας χρησιμοποίησε ο γάλλος πολιτικός σε αυτό το- δεύτερο- μυθιστόρημά του.