ΚΑΡΑΚΑΣ Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επενδυτικό ντιλ-μαμούθ με τη Λαϊκή Κίνα. Ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι θα συμβάλουν με 16 δισ. δολάρια στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Με την επένδυση αυτή θα αυξηθεί η παραγωγή του βενεζουελάνικου πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Σε άλλη συμφωνία που έχει προηγηθεί η Κίνα έχει δεσμευθεί να καταβάλει άλλα 16 δισ. δολάρια για αγορά πετρελαίου απο τη Βενεζουέλα, η οποία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ανάλογη συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ότι ο χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας με τους Κινέζους είναι τρία χρόνια και ότι με την επένδυση αυτή θα εντατικοποιηθεί η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Ορινόκο.

Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών με αντικείμενο το πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικό προϊόν το οποίο στηρίζει την εθνική οικονομία. Ο ηγέτης της «Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 21ου αιώνα» δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει κατά καιρούς το αγαπημένο του σύνθημα, που είναι η οικονομική απεξάρτηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής από την Ουάσιγκτον. Παρ΄ όλα αυτά, η οικονομία της Βενεζουέλας εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες και στην αμερικανική κυβέρνηση, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές πετρελαίου.

Επιπλέον, την περασμένη Κυριακή η Ρωσία συμφώνησε να χορηγήσει στη Βενεζουέλα δάνειο ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την αγορά 92 αρμάτων και αντιαεροπορικών πυραύλων προηγμένης τεχνολογίας.