Τις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οπαδοί του προέδρου Χαμίντ Καρζάι έστησαν εκατοντάδες ψεύτικα εκλογικά τμήματα όπου δεν ψήφισε κανένας, στα οποία όμως καταγράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι για την επανεκλογή του στην προεδρία. Σύμφωνα με δυτικούς και αφγανούς αξιωματούχους, τα εκλογικά τμήματα-«μαϊμούδες»- που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά- φθάνουν τα 800. Αυτό επιβεβαίωσε ανώτατος δυτικός διπλωμάτης στο Αφγανιστάν, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της πολιτικά ευαίσθητης κατάστασης στη χώρα. Καθένα από αυτά τα εκλογικά τμήματα κατέγραψε εκατοντάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδες ψήφους υπέρ του Καρζάι.

«Πιστεύουμε ότι γύρω στο 15% των εκλογικών τμημάτων δεν άνοιξαν καθόλου την ημέρα των εκλογών» ανέφερε ο δυτικός διπλωμάτης. «Παρ΄ όλα αυτά κατέγραψαν χιλιάδες ψήφους υπέρ του Καρζάι».

Εκτός από τα ψεύτικα εκλογικά τμήματα, οι οπαδοί του Καρζάι κατέλαβαν περίπου 800 νόμιμα εκλογικά κέντρα μέσω των οποίων κατέγραψαν παρανόμως δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ψήφους για λογαριασμό του Καρζάι. Ως αποτέλεσμα, σε μερικές επαρχίες οι ψήφοι υπέρ του Καρζάι είναι δεκαπλάσιες σε αριθμό από εκείνους που ψήφισαν. «Για τέτοια μεγέθη μιλάμε» πρόσθεσε ο δυτικός διπλωμάτης.

Πρόβλημα και για τον Ομπάμα
Οι όλο και περισσότερες αναφορές για παρατυπίες θέτουν σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα , η οποία διατηρεί 68.000

αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την προέλαση των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ ευελπιστούσαν ότι οι εκλογές θα αποτελούσαν για τους Αφγανούς έναν αντιπερισπασμό προς τους Ταλιμπάν. Αντί γι΄ αυτό όμως η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να είναι αναγκασμένη να υπερασπίζεται τα επόμενα πέντε χρόνια μια αφγανική κυβέρνηση η οποία θα θεωρείται ευρέως παράνομη. «Πρόκειται για μαζικές παρατυπίες» είπε ο διπλωμάτης. Οι περισσότερες παρατυπίες που διεπράχθησαν για λογαριασμό του Καρζάι κατεγράφησαν στις περιοχές των Παστούν στο Ανατολικό και στο Νότιο Αφγανιστάν, όπου η συμμετοχή στις εκλογές στις 20 Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Σ΄ αυτές περιλαμβάνεται και η επαρχία από την οποία κατάγεται ο Καρζάι, η Κανταχάρ, απ΄ όπου εστάλησαν 350.000 ψήφοι για να καταμετρηθούν. Ωστόσο δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι μόνο 25.000 άτομα ψήφισαν. Ο Ουαχίντ Ομάρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Καρζάι, παραδέχθηκε ότι όλοι οι υποψήφιοι διέπραξαν διάφορες παρατυπίες. Κατηγόρησε όμως τους αντιπάλους του προέδρου ότι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κάνοντας εντυπωσιακές καταγγελίες στα μέσα ενημέρωσης. «Αναφέραμε πολυάριθμες περιπτώσεις και κατά την άποψή μας το μόνο μέρος όπου μπορεί να γίνει συζήτηση είναι η Εκλογική Επιτροπή Διερεύνησης Καταγγελιών» είπε.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι τηρούν δημοσίως σιγή για τις καταγγελίες για νοθεία. Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζουν τις καταγγελίες στο παρασκήνιο. «Η απουσία δημοσίων δηλώσεων δεν σημαίνει απουσία ενδιαφέροντος για το ζήτημα» πρόσθεσε.

Ωστόσο ένας άλλος δυτικός αξιωματούχος στην Καμπούλ είπε ότι υπάρχει διχασμός στη δυτική κοινότητα και στους αφγανικούς πολιτικούς κύκλους για το τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής. Οι επόμενες λίγες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες, διότι αναμένεται να φανεί αν ολόκληρη η εκλογική διαδικασία θα ακυρωθεί ή όχι. «Φθάνουμε στο σημείο μηδέν» είπε.

Την περασμένη Κυριακή ο αναπληρωτής διευθυντής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Νταούντ αλ Νατζάφι δήλωσε ότι θα ακυρωθούν όλες οι ψήφοι που έχουν καταγραφεί σε 447 εκλογικά τμήματα λόγω νοθείας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσες ψήφοι είναι παράτυπες ή ποιο ποσοστό αποτελούν επί του συνόλου.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση, ο Καρζάι έχει ξεπεράσει το 50% των ψήφων και ακολουθεί ο Αμπντάλα Αμπντάλα με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%. Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει άνω του 50%, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικός γύρος. Σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους, θα περάσουν μήνες ώσπου η Εκλογική Επιτροπή Διερεύνησης Καταγγελιών, στην οποία κυριαρχούν Δυτικοί διορισμένοι από τον ΟΗΕ, να είναι σε θέση να ανακηρύξει τον νικητή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας αποσταθεροποίησης για μια χώρα που ήδη μαστίζεται από φυλετικές διαφορές και αυξανόμενη βία.

Ο Ασράφ Γκάνι, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την προεδρία, θεωρεί ότι η κλίμακα της νοθείας την ημέρα των εκλογών έπληξε βαθιά την πολιτική διαδικασία που καθιερωνόταν με αργούς ρυθμούς στο Αφγανιστάν. «Επί πέντε χρόνιαο Καρζάι ήταν ο πρόεδρός μου» μας είπε από το σπίτι του στην Καμπούλ. «Σήμερα πόσοι Αφγανοί τον θεωρούν πρόεδρό τους;».

Από την ώρα που οι Αφγανοί προσήλθαν στις κάλπες στις 20 Αυγούστου, άρχισαν να ακούγονται καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις περιοχές του Νότιου και του Ανατολικού Αφγανιστάν, όπου κυριαρχούν οι Παστούν και ο Καρζάι έχει πολλούς συμμάχους. Πολλές καταγγελίες προήλθαν από την επαρχία Κανταχάρ, όπου ο νεότερος αδερφός του Καρζάι, ο Αχμεντ Ουάλι Καρζάι, είναι ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου και θεωρείται ευρέως ως ο ισχυρότερος άνδρας στην περιοχή.

Πλαστογραφίες και παρατυπίες
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σοραμπάκ, που ανήκει στην Κανταχάρ, υποστήριξε ότι οι οπαδοί του Χαμίντ Καρζάι έκλεισαν όλα τα εκλογικά τμήματα στην περιοχή και πλαστογράφησαν 23.900 ψήφους για λογαριασμό του προέδρου. Δύο υποψήφιοι για το επαρχιακό συμβούλιο της Κανταχάρ, αμφότεροι με στενές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση, επιβεβαίωσαν ότι διεπράχθησαν εκτεταμένες παρατυπίες για λογαριασμό του Καρζάι. «Τώρα ο κόσμος δεν θα εμπιστεύεται το επαρχιακό συμβούλιο και το κυβερνητικό σύστημα» είπε ο Μοχάμεντ Εχσάν, αναπληρωτής επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για επανεκλογή. «Τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος ανέβηκε στην εξουσία και πώς».

Ο Χάτζι Αμπντούλ Ματζίντ , 75 ετών, επικεφαλής του συμβουλίου της περιφέρειας Αργκεστάν, είπε ότι, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν το εκλογικό κέντρο της πόλης, κανένας δεν πήγε να ψηφίσει, γι΄ αυτό οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από την περιφέρεια αυτή θα είναι προϊόν νοθείας. «Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος. Δεν πιστεύουν πια στην κυβέρνηση.Αν επανεκλεγεί ο Καρζάι, ο κόσμος θα φύγει από τη χώρα ή θα καταταγεί στους Ταλιμπάν». Το μακελειό προκαλεί τριγμούς μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας

Γερμανοί στρατιώτες στέκονται δίπλα σε ένα από τα δύο βυτιοφόρα που κατέστρεψαν νατοϊκά αεροσκάφη- ύστερα από αίτημα των Γερμανών- προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων

Ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός δύο βυτιοφόρων καυσίμων που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Οι Αμερικανοί κατηγόρησαν τους Γερμανούς ότι αγνόησαν τις τελευταίες οδηγίες που ζητούν να αποφεύγονται οι «παράπλευρες απώλειες». Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού αναρωτήθηκαν γιατί οι Γερμανοί βομβάρδισαν τα οχήματα αφού οι γερμανοί στρατιώτες δεν δέχονταν πυρ από τους αντάρτες και γιατί η υπηρεσία πληροφοριών τους εκτίμησε ότι δεν θα πλήττονταν άμαχοι.

Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός των βυτιοφόρων στην επαρχία Κουντούζ ήταν απαραίτητος για να αποφευχθεί μια απειλή προς γειτονική γερμανική βάση και τονίζει ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν 56 αντάρτες των Ταλιμπάν.

Συνολικά σκοτώθηκαν μεταξύ 70 και 130 ατόμων, αντάρτες και άμαχοι. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το περιστατικό με στόχο να βρεθεί αν ο αεροπορικός βομβαρδισμός ήταν δικαιολογημένος. Η υπόθεση έχει περιπλέξει την ήδη ασταθή πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς ο θάνατος αμάχων υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να πάψουν οι Αφγανοί να υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.