ΛΙΜΑ Και όμως, η κλιματική αλλαγή ήταν η αιτία της ακμής των Ινκας.

Η υπεροχή στη στρατιωτική οργάνωση και το ταλέντο στη γεωργία θεωρούνται παραδοσιακώς οι αιτίες της ανόδου της κυριαρχίας των Ινκας. Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι η επιτυχία τους οφειλόταν στην άνοδο της θερμοκρασίας, που οδήγησε σε μια καλοκαιρία η οποία διήρκεσε 400 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια αύξηση της θερμοκρασίας αρκετών βαθμών Κελσίου το διάστημα 1100-1533 επέτρεψε στους Ινκας να καλλιεργήσουν για πρώτη φορά τεράστιες εκτάσεις στα ορεινά. Ετσι εξαπλώθηκαν σε μια περιοχή που εκτεινόταν από τα σύγχρονα σύνορα της Κολομβίας ως το μέσον της Χιλής. «Πράγματι διέθεταν οργάνωση υψηλού επιπέδου και σύνθετο σύστημα ιεραρχίας.Δεν θα είχαν καταφέρει όμως τόσο πολλά χωρίς τη βοήθεια της ανόδου της θερμοκρασίας» λέει ο δρ Αλεξ Τσέπστοου-Λάστι , παλαιολόγος- οικολόγος από το Γαλλικό Ινστιτούτο Σπουδών των Ανδεων στη Λίμα του Περού.

Με τη δασική βλάστηση να μετακινείται όλο και πιο ψηλά στα βουνά, οι Ινκας σμίλεψαν πάλι το τοπίο με στόχο τη μεγιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Εχτισαν πεζούλες για καλλιέργειες στις βουνοπλαγιές και ανέπτυξαν ένα περίπλοκο σύστημα καναλιών για την ύδρευση της γης.

Αν και το κλίμα παρέμεινε ξηρό, η σταδιακή τήξη των πάγων τούς έδινε συνεχή παροχή νερού για τις καλλιέργειες.

Το πλεόνασμα καλαμποκιού και πατάτας επέτρεψε σε μεγάλο τμήμα του αυξανόμενου πληθυσμού να επιδοθεί σε δραστηριότητες εκτός διατροφικής παραγωγής, όπως η κατασκευή δρόμων και κτιρίων και η δημιουργία φιλόδοξου στρατού. Η αυτοκρατορική οδός των Ινκας, μήκους 5.230 χλμ., και η παράκτια οδός, μήκους 4.055 χλμ., κατασκευάστηκαν και οι δύο κατά τη θερμή περίοδο. Το ίδιο και το Μάτσου Πίτσου, η «Χαμένη Πόλη» των Ινκας όπου οι ναοί και τα σπίτια παραμένουν άθικτα ως σήμερα.

Οι εσωτερικές έριδες, η ισπανική εισβολή το 1533 και η συνεχής εμφάνιση νέων ασθενειών οδήγησαν τελικά στην απότομη μείωση του πληθυσμού τους.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το Περού και για άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα ακραίων αλλαγών στο κλίμα εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.