ΠΕΚΙΝΟ Τουλάχιστον 156 νεκροί και 828 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή στην πόλη Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζάν της Δυτικής Κίνας, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Πρόκειται για τις πιο σοβαρές ταραχές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, η οποία αριθμεί 8 εκατ. ανθρώπους, και στην πλειοψηφία των Χαν. Χθες αναφέρθηκαν επεισόδια και σε δεύτερη πόλη της περιοχής, το Κασγκάρ.

Η αναταραχή οφείλεται στην ανισομερή κατανομή των καρπών της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης: Οι μειονότητες έχουν το συναίσθημα ότι περιθωριοποιούνται. Ιδιαίτερα έντονα διαμαρτύρονται οι Ουιγούροι, βλέποντας ότι έχουν καταντήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στα ίδια τους τα πατροπαράδοτα εδάφη, λόγω της ανεξέλεγκτης συρροής μεταναστών από την υπόλοιπη Κίνα.

Η ογκούμενη αγανάκτηση ήταν το έναυσμα για τις διαδηλώσεις. Η αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ καταζητούνται ακόμη περισσότεροι από 90 ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται υποκινητές, «άνθρωποι-κλειδιά», όπως τους ονόμασε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε μηχανορραφία των εξόριστων Ουιγούρων την εξέγερση, η οποία συγκλονίζει την επαρχία Ζινγκγιάνγκ. Χθες το πρωί το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο». Παρ΄ όλα αυτά, η τοπική ηγεσία διέταξε να διακοπεί η κυκλοφορία σε εκτεταμένα τμήματα του Ουρούμτσι, που έχει πληθυσμό 2,3 εκατ. Κύριο μέλημα είναι να αποκατασταθεί η τάξη και να αποτραπεί ενδεχόμενη επανάληψη των συγκρούσεων στους δρόμους της πόλης, η οποία απέχει 3.270 χιλιόμετρα από το Πεκίνο.

Ε ξαγριωμένοι Ουιγούροι κατέλαβαν τους δρόμους του Ουρούμτσι. Σπάζοντας και καίγοντας αυτοκίνητα, διαμαρτυρήθηκαν για τον χειρισμό των αρχών κατά την προηγούμενη σύγκρουση- στα τέλη Ιουνίου- ανάμεσα σε Κινέζους Χαν και Ουιγούρους εργάτες στη Νότια Κίνα, κατά την οποία δύο Ουιγούροι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στις ομάδες των εξόριστων Ουιγούρων που αξιώνουν την ανεξαρτησία από την Κίνα, την οποία κατηγορούν ότι αλλοιώνει την κουλτούρα τους και ότι εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. «Τα γεγονότα δείχνουν ότι η στάση ελεγχόταν και εκπορευόταν από το εξωτερικό», τόνισε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως «η εξέγερση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Κογκρέσο των Ουιγούρων» . «Αυτό ήταν ένα βίαιο έγκλημα, το οποίο είχε προετοιμαστεί και διοργανωθεί» είπε.

Εκπρόσωποι των εξόριστων Ουιγούρων διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Κίνας και τόνισαν ότι η εξέγερση ήταν το ξέσπασμα της οργής του πληθυσμού από την πολιτική που ακολουθούν οι Κινέζοι Χαν στη διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε χθες η Τουρκία για τα αιματηρά επεισόδια στην επαρχία Σιντζάν (στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι) και κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να φροντίσει να μην επαναληφθούν. «Αναμένουμε να απονεμηθεί δικαιοσύνη όταν βρεθούν αυτοί που ευθύνονται για τα γεγονότα » αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.