Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ιρλανδοί πολίτες κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο.
Η Ιρλανδία χωρίζεται σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με 44 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν 12 έδρες. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 πμ (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 10 μμ. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και οι τσέχοι.
Η προσέλευση στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δύο τρίτα του ιρλανδικού λαού δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αναμενόμενης προσέλευσης στην ΕΕ που ανέρχεται σε 43%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS, που δημοσιεύτηκε από το ευρωκοινοβούλιο στις 26 Μαϊου.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές αντανακλά την εξίσου μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση και την διάθεση του εκλογικού σώματος να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα Fianna Fail.
Οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτηριστεί «ετυμηγορία» για το κόμμα του οποίου η δημοτικότητα έχει καταποντιστεί στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 20%.
Η στήριξη στο πρόσωπο του ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Libertas Ντέκλαν Γκάνλεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας του «Όχι» στην ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, τον Ιούνιο του 2008, παραμένει στο 9%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιρλανδικής εφημερίδας The Irish Times.
Δεν αναμένεται να κερδίσει έδρα στην βορειοδυτική εκλογική περιφέρεια.
Η αντιευρωπαϊκή έξαρση, η οποία οδήγησε στην καταψήφιση της συνθήκης σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2008, έχει ατονίσει στην Ιρλανδία κυρίως εξαιτίας της ύφεσης.
Με την ανεργία και την κατάσταση της οικονομίας να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος του εκλογικού σώματος, υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ασφαλέστερο να ακολουθεί η χώρα τις προτάσεις της Ευρώπης.
Ο Γκάνλεϊ έχει δηλώσει ότι δεν θα επαναλάβει την εκστρατεία του κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, αν δεν εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο.
Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό το Fianna Fail να μην καταφέρει στην πρωτεύουσα να διατηρήσει την έδρα του στην ευρωβουλή και ο πρωθυπουργός Κόουεν έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τη θητεία του και για τα επόμενα τρία χρόνια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Για πρώτη φορά στην ιστορία το κόμμα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή σε ευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια καθώς ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής του Εόιν Ράιαν δίνει μάχη για την εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου, όπου το Fianna Fail αποδοκιμάζεται.
Ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολέμιος της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής της έδρας καθώς και η Μαίρη Λου Μακντόναλντ του εθνικιστικού Sinn Fein.
Το Sinn Fein ήταν το μοναδικό κόμμα στο κοινοβούλιο που τον περασμένο Ιούνιο έκανε εκστρατεία κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ωστόσο, η τάση προς το Sinn Fein και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κρίνεται ως μία αντίδραση προς την κυβέρνηση παρά ως μία ένδειξη αντιευρωπαϊκού αισθήματος.
Στις άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, η προσωπικότητα του υποψήφιου φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο γι αυτό και οι πολύ δημοφιλείς ευρωβουλευτές αναμένεται να επανεκλεγούν τόσο από το αντιπολιτευόμενο Fine Gael όσο και από το Fianna Fail.
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκεντρώσει στήριξη για την εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, έχει δηλώσει ότι οι πολιτικές θέσεις του Sinn Fein και του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα φέρουν «ούτε μία δουλειά, ούτε ένα ευρώ σε επενδύσεις στο Δουβλίνο και η εκλογή τους θα στείλει το λάθος μήνυμα στους ξένους επενδυτές».
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από τις εκλογές, την Τετάρτη, ο Κόουεν δήλωσε ότι «απευθύνει θερμή έκκληση» στους Δουβλινέζους να εκλέξουν «ευρωπαϊστές» και «υπέρ των επενδύσεων» ευρωβουλευτές.
Η καταμέτρηση δεν θα ξεκινήσει πριν από τις 9 μμ της Κυριακής όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία ανά την ΕΕ.