Oύτε ένα μαχητικό αεροσκάφος ούτε μία μεταφορά στρατευμάτων εδώ και έναν μήνα. Το Ιντσιρλίκ, η γιγαντιαία στρατιωτική βάση της Τουρκίας, ένα τμήμα της οποίας χρησιμοποιεί εδώ και μισό αιώνα η αμερικανική αεροπορία, μοιάζει ήρεμο. Μόλις πέντε- έξι μεταγωγικά αεροσκάφη περιμένουν να φορτώσουν. Ακόμη και η πισίνα, το γήπεδο του γκολφ και του μπέιζμπολ μοιάζουν εγκαταλειμμένα κάτω από τον καυτό ήλιο. Μόνο ένα καφέ Starbucks, που άνοιξε εκεί πρόσφατα, και το κεντρικό κτίριο της διοίκησης αποπνέουν την εικόνα κάποιας ζωντάνιας. «Εδώ και αρκετό καιρό το τηλέφωνό μου δεν χτυπάει» παραδέχεται ο Φίλιπ Μακ Ντάνιελ, ένας πενηντάρης συνταγματάρχης, υπεύθυνος των αμερικανικών επιχειρήσεων στη βάση. Προσθέτει όμως με ένα χαμόγελο που υπονοεί πολλά: «Ξέρω όμως ότι μιλούν για το Ιντσιρλίκ σε ανώτερα επίπεδα». Υπονοεί με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος αυτή η στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες βάση, την οποία η Αγκυρα χρησιμοποιεί ως διπλωματικό όπλο.

Η επίσκεψη στην Αγκυρα, στις αρχές Μαρτίου, της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η πρόσφατη περιοδεία στην Τουρκία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επανέφεραν στο προσκήνιο τον κεντρικό ρόλο που παίζει η Αγκυρα στη νέα περιφερειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποστολές καλής θελήσεως στο Ιράν, στο Ισραήλ, στη Συρία, στη Γεωργία, τριμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι Τούρκοι, ύστερα από χρόνια μεγάλης έντασης με την κυβέρνηση Μπους, προελαύνουν στη διεθνή σκηνή έχοντας το πράσινο φως της Ουάσιγκτον.

Η σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, δύο κοινούς στόχους για τις δύο χώρες, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Η προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ χαιρετίστηκε ομόφωνα από την τουρκική ηγεσία και η ενίσχυση των αμερικανικών μονάδων στο Αφγανιστάν θα συνοδευτεί στο μέλλον και από την αύξηση του αριθμού των τούρκων στρατιωτικών και εμπειρογνωμόνων στην περιοχή. Δύο επιχειρησιακά θέατρα «για τα οποία το Ιντσιρλίκ θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο» , προσθέτει η ίδια πηγή.

Η βάση του Ιντσιρλίκ κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις πρώτες ώρες του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της ιδανικής τοποθεσίας της για τη στάθμευση των βομβαρδιστικών της- καλές καιρικές συνθήκες όλον τον χρόνο και ακτίνα δράσης που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη Μόσχα σε απόσταση μόνο 1.600 χιλιομέτρων. Από το Ιντσιρλίκ προήλθε η αμερικανική βοήθεια στην κρίση του Λιβάνου, το καλοκαίρι του 1958. Εδώ επίσης στάθμευαν καμουφλαρισμένα τα περίφημα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2. Εδώ επίσης ο αμερικανικός στρατός αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές- τουλάχιστον 90 βόμβες Β61, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. «Ενα θέμα για το οποίο δεν θα τοποθετηθώ» ξεκόβει ο συνταγματάρχης Μακ Ντάνιελ.

Το πάρε-δώσε
Αγκυρας- Ουάσιγκτον
Η ΣΗΜΑΣΙΑτης βάσης του Ιντσιρλίκ απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Αφού μετετράπη σε έδρα του γενικού επιτελείου του αμερικανικού στρατού, αποτέλεσε το σημείο από το οποίο ξεκίνησαν όλες οι μεγάλες επιθέσεις στο Ιράκ. Καθώς μπορεί να εξυπηρετεί ταυτοχρόνως δύο επιχειρήσεις, χρησιμεύει επίσης και ως κέντρο για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κούρδους του Ιράκ. Υστερα από την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το Βόρειο Ιράκ, που επιβλήθηκε το 1991 στο ιρακινό καθεστώς, πάνω από το 50% των αμερικανικών αποστολών ξεκίνησαν από την Τουρκία. Ενας ρόλος-«κλειδί» που ανάγκασε τον Οσάμα μπιν Λάντεν να συμπεριλάβει τη βάση στους στόχους της Αλ Κάιντα.

Η εισβολή στο Ιράκ έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Αγκυρας. Τον Μάρτιο του 2003 η τουρκική Εθνοσυνέλευση απαγόρευσε στις αμερικανικές δυνάμεις να πατήσουν το έδαφος της χώρας. Χρειάστηκαν έξι μήνες διαπραγματεύσεων για να υπερκεράσει η κυβέρνηση την ψήφο του Κοινοβουλίου και να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ για να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός των δυνάμεών τους. Το 2007 οι Τούρκοι απείλησαν ότι θα αποσύρουν την υποστήριξή τους αν το Κογκρέσο υιοθετήσει ένα κείμενο που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε τελικά. Την ίδια χρονιά ο πρόεδρος Μπους δέχθηκε να δίνονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ από τις αναγνωριστικές πτήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Ο μήνας του μέλιτος Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιντσιρλίκ σε σύμβολο αυτής της νέας εποχής» υποστηρίζει ο Λάλε Σαριμπραχίμογλου, ειδικός σε θέματα άμυνας της εφημερίδας «Τaraf». Για τη Σελίν Μπόλμε, του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, η σημασία της βάσης θα επιβεβαιωθεί ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, τον Αύγουστο του 2010.