Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν μαζί με ομάδα μαθητών από το Μεξικό, οι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από το γρίπη των χοίρων.

Εννιά μαθητές και ένας καθηγητής τους, που εμφάνισαν συμπτώματα μετά την παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό, είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, δήλωσε χθες Κυριακή ο νεοζηλανδός υπουργός Υγείας Τόνι Ρίαλ.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως δέκα μαθητές, από μια ομάδα 25 ατόμων, έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων. Οι μαθητές εξετάστηκαν από γιατρούς της Νέας Ζηλανδίας, αλλά συμπληρωματικές αναλύσεις θα γίνουν και σε εργαστήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μελβούρνη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Το αεροσκάφος της Air New Zealand μετέφερε συνολικά 364 επιβάτες, τους οποίους αναζητούν οι υγειονομικές αρχές. «Τώρα που γνωρίζουμε πως πρόκειται για τον ιό της γρίπης, προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε όλους», δήλωσε η Τζούλια Πίτερς υπεύθυνη των υγειονομικών αρχών του Οκλαντ.

Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα μαθητών Λυκείου του Οκλαντ, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό και εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου, έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι επισήμανε πως η Νέα Ζηλανδία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα επιδημία γρίπης, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του 2003 για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.