Σάλο στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η νέα επίδειξη του μαύρου χιούμορ τουΣίλβιο Μπερλουσκόνι, με «θύματα» αυτή τη φορά τους σεισμοπαθείς της επαρχίας Αμπρούτσο. Ο Καβαλιέρε δεν δίστασε να προτείνει στους ξεσπιτωμένους ανθρώπους να δουν την προσωρινή διαμονή τους στις σκηνές«σαν ένα Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ»,ενώ πρότεινε σε αρκετούς να πάνε στα επιταγμένα παραλιακά ξενοδοχεία για…

«ηλιοθεραπεία και διακοπές με έξοδα του κράτους»!

«Δεν τους λείπει τίποτε, έχουν ιατρική φροντίδα, ζεστό φαγητό. Βεβαίως η στέγασή τους στις σκηνές είναι προσωρινή, γι΄ αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουν σαν ένα Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καβαλιέρε μπροστά στις κάμερες που τον συνόδευαν. Ωστόσο το παγωμένο χιούμορ του εξόργισε την κοινή γνώμη, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι δεν παρέλαβαν σκηνές και αναγκάστηκαν να περάσουν άλλη μία νύχτα στα οχήματά τους, μέσα στο κρύο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα, ο Καβαλιέρε προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως ήθελε«να κάνει τα παιδιά να χαμογελάσουν» με τις«εύθυμες»παραινέσεις του. Δεν ήθελε, είπε, να επικρατήσει «ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας, άρνησης και θανάτου στους καταυλισμούς των αστέγων».

Ολα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που οι ελπίδες για εντοπισμό των περίπου 15 αγνοουμένων λιγοστεύουν δραματικά κάθε λεπτό που περνάει. Τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Λ΄ Ακουιλα, οι προσπάθειες των συνεργείων στρέφονται πλέον στην εκκαθάριση των χαλασμάτων και στη φροντίδα των χιλιάδων τραυματιών και αστέγων. Το έργο της διάσωσης, στο οποίο λαμβάνουν μέρος πλέον πάνω από 7.000 πυροσβέστες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, θα συνεχιστεί τελικά ως την Κυριακή, σύμφωνα με δήλωση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 260 νεκρούς και περισσότερους από 1.000

τραυματίες, εκ των οποίων περίπου 100 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος μετέβη για τρίτη συνεχή ημέρα στη σεισμόπληκτη περιοχή, από τα 260 θύματα τα 16 είναι παιδιά, ενώ τα εννέα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Είπε, επίσης, ότι έχουν στηθεί στην περιοχή 31 καταυλισμοί με 2.962 σκηνές, 14 νοσοκομεία εκστρατείας και 24 μαγειρεία.

Oιταλός ηγέτης είπε ακόμη ότι θα περιληφθεί στον ποινικό κώδικα νέα διάταξη, βάσει της οποίας θα τιμωρείται η λεηλασία κτιρίων με πολύ βαριές ποινές. Ηδη έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν δεκάδες άτομα την ώρα που έκαναν «πλιάτσικο» σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και καταστήματα. Αρκετοί κάτοικοι μάλιστα αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, προκειμένου να φυλάξουν προσωπικά «σκοπιά» στα μισογκρεμισμένα σπίτια τους.

Τα προβλήματα οργάνωσης δυστυχώς συνεχίζονται. Στην πλειονότητά τους, οι περίπου 18.000

άστεγοι από τον σεισμό που δεν έχουν «βολευτεί» σε ξενοδοχεία βρήκαν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς με στρατιωτικά αντίσκηνα, που έχουν στηθεί στα περίχωρα της Λ΄Ακουιλα. Καθώς όμως πρώτο μέλημα των Αρχών ήταν να τακτοποιηθούν οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που δεν ανήκαν σε αυτές τις κατηγορίες αναγκάστηκαν να περάσουν άλλη μία νύχτα στα οχήματά τους- αντιμέτωποι μάλιστα με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες αφού η παγωνιά και οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται στα Απέννινα. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι «θα χρειαστούν μήνες, ίσως και χρόνια, προτού μπορέσουν οι άστεγοι να στεγαστούν μονίμως ξανά».

Το δράμα των ξεσπιτωμένων επιζώντων επιδεινώνεται και από τους συνεχείς μετασεισμούς. Μια τέτοια ισχυρή μετασεισμική δόνηση, με ένταση περί τα 5 ρίχτερ, έγινε αισθητή χθες στις 06.30 (τοπική ώρα), προκαλώντας πανικό στους σεισμόπληκτους. Μετασεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές όλη τη νύχτα και η μετασεισμική δραστηριότητα ανησυχεί πολλές περιοχές στην Ιταλία.

Χθες έγιναν και οι πρώτες μεμονωμένες κηδείες θυμάτων του Εγκέλαδου. Οι περισσότεροι θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη αύριο (Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς), ημέρα εθνικού πένθους. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Λ΄Ακουιλα και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ οΠροκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής ΕκκλησίαςΠάπας Βενέδικτος ΙΣτΔαποφάσισε τελικά να επισκεφθεί τιςπληγείσες περιοχές αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή για την άρνηση της ξένης βοήθειας
ΡΩΜΗ.

Εντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση δέχτηκε ο κ. Μπερλουσκόνι και για την απόρριψη των πολυάριθμων προτάσεων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό. Αν και το ιταλικό κράτος έπειτα από σχετική καθυστέρηση κατάφερε να «πλημμυρίσει» τη Λ΄Ακουιλα με χιλιάδες πυροσβέστες και αστυνομικούς, πολλοί εκτιμούν ότι οι άστεγοι θα είχαν καλύτερη φροντίδα αν είχε γίνει αποδεκτή ξένη βοήθεια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ειδικές διασωστικές ομάδες της γαλλικής Πυροσβεστικής, που θεωρούνται οι κορυφαίες στον κόσμο, αναγκάστηκαν να μεταβούν με δικά τους μέσα στην Ιταλία με τα έξι σκυλιά τους και τον εξοπλισμό τους για να βοηθήσουν, καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός απέρριψε την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης της Γαλλίας για αποστολή βοήθειας, με το επιχείρημα ότι η χώρα του«διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα».

Σήμερα αρχίζουν και οι έλεγχοι καταλληλότητας των κτιρίων που δεν έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις 10.000-

15.000 κτίρια στο κέντρο και στα περίχωρα της πόλης Λ΄Ακουιλα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε χθες να ξαναχτίσει μια καινούργια πόλη δίπλα στην παλαιά αφού, όπως είπε, η καταστροφή της Λ΄Ακουιλα και ιδιαίτερα του μεσαιωνικού ιστορικού κέντρου της είναι «πέραν επισκευής». Ούτε αυτό όμως άρεσε στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη ορκιστεί ότι θα ξαναχτίσουν την πόλη τους «όπως ακριβώς ήταν πριν από τον σεισμό». Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε πάντως γνωστό ότι η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε και επισήμως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Η Ιταλία μπορεί να επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις Φυσικές Καταστροφές, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.