«Ηταν 3.32 το πρωί. Μας ξύπνησε ο σεισμός και ταρακουνηθήκαμε άγρια από το σοκ της δόνησης. Βγήκαμε όλοι στους δρόμους και είδαμε ερείπια». Ετσι περιγράφει την κατάσταση που έζησαν το βράδυ της Κυριακής οι κάτοικοι της Λ΄Ακουιλα ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου που εδρεύει στην πληγείσα πόλη κ. Ευ. Αλεξανδρής. «Εδώ και δύο μήνες το περιμέναμε»σημειώνει ο κ. Αλεξανδρής. Και προσθέτει: «Είμαστε μουδιασμένοι και φοβισμένοι, αφού εδώ, το 1908, σκοτώθηκαν 15.000

άνθρωποι πάλι σε μεγάλο σεισμό». Οπως τονίζει«στην πόλη έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια άνω των 30 ετών τα οποία δεν διέθεταν τις απαιτούμενες αντισεισμικές προδιαγραφές», ενώ«το ωστικό κύμα του σεισμού αποσυντόνισε τις στατικές κατασκευές και επέφερε καθίζηση στα θεμέλια».

«Πολλά πτώματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί»εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου και εκφράζει την οδύνη του για τον φόρο αίματος που πλήρωσε η πόλη.

«Ταρακουνιόμαστε συνεχώς με σεισμούς 3,5- 4 ρίχτερ» επισημαίνει, μιλώντας για την καταστροφή που υπέστη η πόλη.

«Κυρίως έπεσαν τα παλιά κτίρια στο κέντρο της πόλης και πολλές αγροτικές κατοικίες στα προάστια και στα γύρω χωριά.

Ευτυχώς όμως η πολιτεία ήταν προετοιμασμένη. Στις 03.32 έγινε ο σεισμός, στις 04.02 όλος ο μηχανισμός ήταν στους δρόμους. Και αυτό γιατί ο συναγερμός είχε σημάνει προ εβδομάδος. Εκτός από τους πυροσβέστες,τους διασώστες και τους αστυνομικούς βγήκαν στους δρόμους δεκάδες εθελοντέςεκπαιδευμένοι και συντονισμένοι» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο νέο νοσοκομείο της πόλης. Οπως σημειώνει ο κ. Αλεξανδρής«κατά το 90% κρίθηκε επικίνδυνο και αποφασίστηκε η εκκένωσή του». Σε μια πόλη με εκατοντάδες τραυματίες αυτό προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του έλληνα ιατρού κ. Δ. Βενέτη ο οποίος βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας: «Το νοσοκομείο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ο αυτοκινητόδρομος για τη Ρώμη έχει κλείσει. Η μεταφορά των ασθενών γίνεται με ελικόπτερα και ο αριθμός των τραυματιών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Συνεχώς καταφθάνουν ασθενοφόρα και ελικόπτερα».