Βιβλική καταστροφή και εκατοντάδες νεκρούς άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη, στις 03.32 (τοπική ώρα) στην Κεντρική Ιταλία. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ύπνο τους ή αγνοούνται. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 150 νεκρούς και περισσότερους από 1.500 τραυματίες. Οι άστεγοι ξεπερνούν τις 100.000, τα κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές υπολογίζονται σε 10.000- 15.000.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ιταλίας και το εστιακό βάθος ήταν δυστυχώς πολύ μικρό, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Χειρότερα επλήγη η χτισμένη τον 13ο αιώνα μεσαιωνική ορεινή πόλη Λ΄Ακουιλα, 110 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης, ενώ θύματα και σοβαρές καταστροφές αναφέρθηκαν σε άλλες 26 πόλεις και χωριά στην ορεινή περιφέρεια Αμπρούτσο.

Ασθενοφόρα περνούσαν με τις σειρήνες τους να ουρλιάζουν, ενώ στη Λ΄Ακουιλα (το όνομα της οποίας σημαίνει «αετός» στα ιταλικά) ένας φοιτητικός κοιτώνας κατέρρευσε εγκλωβίζοντας στα συντρίμμια έξι νεαρούς. Φοιτητές του τοπικού πανεπιστημίου δακρυσμένοι, αγκαλιασμένοι, τυλιγμένοι με κουβέρτες, πολλοί φορώντας ακόμη τις πιτζάμες τους, προσπαθούσαν να συνέλθουν από το σοκ ώρες μετά τη θεομηνία. Δεκάδες κατάφεραν να γλιτώσουν καθώς έπεφταν οι τοίχοι του κοιτώνα. Το πτώμα ενός φοιτητή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια.

«Κάποια χωριά στην περιοχή έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους» είπε οΤζιανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ιταλίας, τα μέλη της οποίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζοεπιβεβαίωσε ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, αποφεύγοντας να δώσει επίσημο αριθμό θυμάτων προτού ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Τα συντρίμμια των κτιρίων ήταν τόσα πολλά που εμπόδιζαν την κυκλοφορία στους δρόμους, αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης τραυματιών και εντοπισμού επιζώντων. Ηλικιωμένες γυναίκες φώναζαν απεγνωσμένα και κάτοικοι με γυμνά χέρια βοηθούσαν τους πυροσβέστες και τα μέλη των σωστικών συνεργείων να σκάψουν τα συντρίμμια.

Στη μικρή πόλη Οννα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι, όπως δήλωσε φωτογράφος του Reuters, ο οποίος είδε μία μητέρα με τη νεογέννητη κόρη της να έχουν τοποθετηθεί στο ίδιο φέρετρο.

Ο πρωθυπουργόςΣίλβιο Μπερλουσκόνι ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μόσχα και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια για βοήθεια προς τους πληγέντες και για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ο ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε στην περιοχή όπου δήλωσε ότι θα διατεθούν σκηνές και θα στηθούν υπαίθρια νοσοκομεία, ενώ θα επιταχθούν ξενοδοχεία της Αδριατικής προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι.

Εκκληση για βοήθεια προς γιατρούς και νοσοκόμες σε ολόκληρη τη χώρα απηύθυναν τα νοσοκομεία της Κεντρικής Ιταλίας.

Τουλάχιστον τέσσερις μεσαιωνικές και αναγεννησιακές εκκλησίες αλλά και ένα κάστρο του 16ου αιώνα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Τμήμα του κεντρικού κλίτους της βασιλικής της Σάντα Μαρία ντι Κολεμάτζιο, ενός από τους διασημότερους ναούς της περιοχής, κατέρρευσε. Στον Βορρά, το καμπαναριό της αναγεννησιακής βασιλικής του Σαν Μπερναρντίνο κατέρρευσε επίσης. Πολλές γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι στην πληγείσα ορεινή περιοχή έκλεισαν προληπτικά.

Από τον σεισμό, τον φονικότερο των τελευταίων 30 ετών στην Ιταλία, ξύπνησαν μέσα στη νύχτα οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρώμης, φαινόμενο μάλλον ασυνήθιστο για την Αιώνια Πόλη. Ο προηγούμενος χειρότερος σεισμός είχε γίνει το 1980 στη Νότια Ιταλία και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 2.700 ανθρώπους.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
«Ακουγα κομμάτια του κτιρίου να γκρεμίζονται γύρω μου»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του καταστροφικού σεισμού. «Βρέθηκα ξαφνικά από το κρεβάτι μου στο πάτωμα, ενώ οι γύρω τοίχοι γκρεμίστηκαν και έφτιαξαν γύρω μου μια σπηλιά από τσιμέντο. Δεν μπορούσα να δω τίποτε, υπήρχε σκόνη και μυρωδιά τσιμέντου παντού. Οταν ο αέρας καθάρισε, είδα ότι ο όροφος του σπιτιού μου βρισκόταν σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από τον δρόμο που περνάει μπροστά»δήλωσε ηΙντα Σπανιόλι,κάτοικος της περιοχής.

«Μέσα στο σκοτάδι καταφέραμε να βγούμε μπουσουλώντας από τα ερείπια μαζί με άλλους φοιτητές, αλλά έπρεπε να περάσουμε από μια στενή τρύπα στη σκάλακαθώς ολόκληρος ο όροφος κατέρρευσε» είπε ο φοιτητής Λουίτζι Αλφόνσι,22 ετών. «Ημουν στο κρεβάτι, ο σεισμός ξεκίνησε και έμοιαζε ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Ακουγα τα κομμάτια του κτιρίου να γκρεμίζονται γύρω μου. Νερό έτρεχε από σπασμένους σωλήνες νερού και ο διάδρομος που οδηγούσε στα σκαλιά κλείστηκε εν μέρειόταν κατέρρευσε ένα κομμάτι του τοίχου» συνέχισε κλαίγοντας και τρέμοντας.

«Ξύπνησα ακούγοντας έναν ήχο σαν βόμβα » είπε η ηλικίας 87 ετώνΑντζελα Παλούμπο. «Καταφέραμε να γλιτώσουμε, με πράγματα να πέφτουν γύρω μας. Ολα τραντάζονταν, έπιπλα έπεφταν. Δεν θυμάμαι να είδα ξανά ποτέ στη ζωή μου κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

«Ηταν σαν Αποκάλυψη. Οταν βγήκαμε έξω από το σπίτι μας μετά τον σεισμό υπήρχαν καπνοί και σκόνη, ενώ κτίρια κατέρρεαν ακόμη. Η οικογένειά μου σώθηκε από θαύμα»δήλωσε η 35χρονηΑντονέλα Φορέστα.

Προέβλεψε τις δονήσεις, αλλά εξόργισε τον δήμαρχο
Ενας ιταλός σεισμολόγος, ο Τζιοακίνο Τζουλιάνι, είχε προβλέψει ότι επίκειτο ισχυρότατος σεισμός στην περιοχή, αλλά οι ιταλικές αρχές τον κατήγγειλαν για«απόπειρα πρόκλησης πανικού».

Ακόμη και χθες η ιταλική κυβέρνηση επέμεινε ότι η προειδοποίησή του ήταν επιστημονικώς αβάσιμη διότι ο σεισμός σημειώθηκε μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι αυτός είχε προβλέψει.

Στα μέσα Ιανουαρίου άρχισε να «κουνάει» στην περιοχή και οι δονήσεις συνεχίστηκαν με διαλείμματα, προκαλώντας ανησυχία στην πόλη Λ΄Ακουιλα, την οποία τελικώς έπληξε ο Εγκέλαδος. Πριν από έναν μήνα μικρά φορτηγά με τηλεβόες καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά την πρόβλεψη του κ. Τζουλιάνι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, προκαλώντας την οργή του δημάρχου. Ο ιταλός επιστήμονας βασίζει τις προβλέψεις του στις συγκεντρώσεις ραδονίου γύρω από τις σεισμικά ενεργούς περιοχές. Ωστόσο, κάτοικοι και επιστημονικοί φορείς τον κατονόμασαν ως απατεώνα και η αστυνομία τον υποχρέωσε να αποσύρει τις προβλέψεις του από το Διαδίκτυο.