ΠΑΡΙΣΙ Ως χθες το απόγευμα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μπορούσε να υπερηφανεύεται- ανάμεσα στα άλλα- για ένα, κυρίως, επίτευγμά του: αυτός, ο οποίος ήδη από το 2005 και την εξέγερση των προαστίων του Παρισιού είχε κατηγορηθεί ως ο πολιτικός που πολώνει και διχάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τη γαλλική κοινωνία, είχε κατορθώσει να μην αντιμετωπίσει στα σχεδόν δύο χρόνια της προεδρικής θητείας του καμία σοβαρή κοινωνική κρίση. Το επίτευγμα αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η χθεσινή γενική απεργία που προκήρυξαν όλες οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Γαλλίαςακόμη και αυτές που συνηθίζουν να απέχουν από ανάλογα γεγονότα- ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον μετά την απεργία διαρκείας του 2003 για το συνταξιοδοτικό.

Οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών εκτιμούν ότι το ποσοστό των εργαζομένων που απήργησαν κινήθηκε κοντά στο 30%, αλλά τα συνδικάτα ανεβάζουν τη συμμετοχή στο 60%. Οι συνδικαλιστές επιχαίρουν για την εικόνα των διαδηλώσεων, που ήταν πράγματι εντυπωσιακή, ενώ η κυβέρνηση επιχαίρει για το γεγονός ότι το Παρίσι δεν παρέλυσε από την απεργία στο μετρό.

Η CGΤ, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία, έκανε λόγο για 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Για 1,1 εκατομμύριο μιλάει το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς όμως να καταμετρεί το Παρίσι. Οι πρωινές διαδηλώσεις στην επαρχία έδωσαν από νωρίς τον τόνο: 300.000 εργαζομένους συγκέντρωσε η απεργιακή πορεία στη Μασσαλία.

Παρ΄ ότι το πλαίσιο της κινητοποίησης αφορούσε κυρίως τη λήψη μέτρων για την οικονομική κρίση (αυξήσεις στους μισθούς, περιστολή των απολύσεων και δημόσιος έλεγχος στα χρηματοδοτικά πακέτα προς τις τράπεζες), η μορφή της ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα είναι αντικυβερνητική. Τα αυτοσχέδια πανό των διαδηλωτών ξεχείλιζαν από ειρωνεία για το σύνολο της πολιτικής του Σαρκοζί, ενώ ακόμη και αυτά που αναφέρονταν στην οικονομία ήταν ιδιαίτερα κριτικά απέναντι στα ρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης. «Στη Γαλλία ανεβαίνουν τα πάντα εκτός από τους μισθούς» έγραφε το πανό των δασκάλων- που απήργησαν σε ποσοστό 70%-, ενώ λίγο πιο πέρα, στο μπλοκ των σιδηροδρομικών, μπορούσε κανείς να διαβάσει: «Να κάνουμε τον καπιταλισμό πιο ηθικό;Οχι με αυτόν τον τύπο (σ.σ. Σαρκοζί) ». Oσο για τον ίδιο τον γάλλο πρόεδρο, είχε κάνει τις διαθέσεις του προς τους διαφωνούντες γνωστές από πριν: «Τους ακούω αλλά δεν τους λαμβάνω υπόψη μου» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες. Στάση που προκαλεί ανησυχία σε αρκετούς αναλυτές. «Η αλαζονεία του Σαρκοζί μπορεί να ήταν χαριτωμένη σε περιόδους όπως αυτή κατά την οποία εκλέχθηκε,αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε αυτή τη συγκυρία» έγραφε χθες το κεντρικό άρθρο της «Liberation». Αργά χθες, μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο Παρίσι.