ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: Εν μέσω νέων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που είχαν στόχο την καταστροφή τριών υπόγειων σηράγγων, αλλά και του «σφραγίσματος» για πολλοστή φορά του μεθοριακού σταθμού της Ερέζ από τον οποίο διέρχεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή, έφθασε χθες στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ.

Ο κ. Μίτσελ συναντήθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή ηγεσία, ενώ σήμερα θα συναντηθεί στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Σε δηλώσεις του μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εούντ Ολμερτ, ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι «η εδραίωση της εκεχειρίας είναι ζωτικής σημασίας» και πως «πρέπει να βασιστεί στον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Χαμάς και στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων» στη Γάζα.

Ο κ. Ολμερτ τόνισε στον αμερικανό απεσταλμένο ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο στη Γάζα», ενώ συνέδεσε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με την τύχη του ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, αιχμάλωτου της Χαμάς.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, δύο ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας που σκότωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισε τρεις κατά τη διέλευση ισραηλινής περιπόλου από την ισραηλινή πλευρά της ζώνης ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας. Πέρα από τον βομβαρδισμό των τούνελ της Ράφας, επίλεκτες ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν «προσωρινά» στη συνοριακή πόλη Χαν Γιούνις, αλλά και στην Ντέι αλ Μπαράχ, όπου σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Την ίδια στιγμή στο πέρασμα της Ερέζ παραμένουν μπλοκαρισμένα «μέχρι νεωτέρας» 185 φορτηγά με πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια…

Χθες συνεδρίασε στο Τελ Αβίβ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο ευρύτερων αντιποίνων κατά της Γάζας και της Χαμάς. Ο κ. Ολμερτ είπε χαρακτηριστικά ότι οι επιδρομές στη Ράφα είναι μόνο η «αρχική απάντηση» και ότι «η πλήρης απάντηση του Ισραήλ δεν έχει έλθει ακόμη».

===============

Παρέμβαση Κάρτερ

Ουάσιγκτον

Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με την «καταστροφή» αν δεν ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και αν δεν αποδεχθεί την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε χθες ο Τζίμι Κάρτερ. Σε συνέντευξή του με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του για το Μεσανατολικό, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι ο αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ θα ξεπεράσει σύντομα τον ισραηλινό και τότε το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να καταφύγει «σε εθνοκάθαρση ή απαρτχάιντ»: σε κάθε περίπτωση, «αν επιμείνουμε στη λύση ενός κράτους, όπως φαίνεται να είναι η τρέχουσα _ και ελπίζω όχι αναπόδραστη _ τάση, θα είναι μια καταστροφή για το Ισραήλ», τόνισε ο αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.