Ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού εξελέγη νέος γενικός γραμματέας του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή, σε διαδοχή του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει, καθώς ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα έγινε με μυστική ψηφοφορία από τα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία. Ανθυποψήφιος του Άντρου Κυπριανού ήταν ο Νίκος Κατσουρίδης.

Ο Άντρος Κυπριανού έλαβε 57 ψήφους (ποσοστό 54,29%) έναντι 48 (ποσοστό 45,71%) του Νίκου Κατσουρίδη.

Ποιος είναι ο Αντρος Κυπριανού

Ο νέοςγενικός γραμματέαςτου ΑΚΕΛ γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Οκτωβρίου 1955. Είναι επαγγελματικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Σπούδασε πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ). Παρακολούθησε, επίσης, κύκλο μαθημάτων στον τομέα των παιδαγωγικών, που οργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και μετεκπαιδεύθηκε σε θέματα τεχνολογίας του ξύλου στην Εκπαιδευτική Σχολή του Ρίμινι στην Ιταλία.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, καθώς και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Είναι επίσης αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Απρίλιο του 2008 εξελέγη ομόφωνα ένας εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έτος 2008.

Διετέλεσε επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου, του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Ήταν ως σήμερα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς σχέσεις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.